View Single Post
Stary 03-01-2016, 10:46   #170
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wymiana świec żarowych w dogrzewaczu PTC silnika TDDI/TDCi

Panowie, podłączę się do tematu i go trochę odkopię. Auto mam jak w profilu, silnik bardzo długo się dogrzewa, jak jadę z górki to przy obecnych mrozach prakycznie wcale... Natomiast podczas jazdy z lekkim obciążeniem po okolo 10-15km jest wskazówka w pionie. Ale gdy włączę nawiew ciepłego powietrza i jadę bez obciążenia to wskazówka potrafi troche spaść. Mechanik mówił że w tych dieslach to norma, termostat sprawdzany - przewód małego obiegu nagrzewa sie a od dużego jest zimny. Dopiero jak temperatura wskoczy na 90 stopni czuć ręką na przewodzie dużego obiegu że sie otwiera termostat. Tez tak macie z dogrzewaniem? Ponieważ mój focus to model z końca produkcji mam w nim podgrzewacz nie na 3 a na dwie świece żarowe. I moje pytanie jest takie czy ktoś wie jakie to są świece? Wiem ze nie sa one takie same - przednia inna i tylna też inna... Jak sprawdzić stare czy spalone wiem, natomiast czy jak wymienialiście swoje, dawaliście coś do uszczelnienia gwintu? Nie cieknie wam? No i ostatnia rzecz - czy chwytając ręką ten dogrzewacz przy odpalonym po nocy aucie (u mnie dzis -15 stopni) czułbym bardzo ciepło? Skoro to ma moc ponad 700W? U mnie po przejechaniu jakichś 2km robi się to lekko ciepłe, nie gorące, mam wrażenie ze to blok silnika dogrzewa a ten dogrzewacz chyba nie działa...
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem