View Single Post
Stary 04-01-2016, 19:06   #110
kenji
ford::advanced

Model: Kuga II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Co do pompy ciepła pw vs gaz. Zajaprzemo pisze że jego pompa to koszt 30k, czytałem o instalacjach za 25k. Niby dużo, porównując jednak do instalacji gazowej nie jest to już tak wiele. Sam kocioł gazowy za 3500 to nie wszystko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mój przykład, mam gaz.
1. przyłącze do ogrodzenia 2300 (w zakresie gazowni, płacę oczywiście ja)
2. przyłącze od ogrodzenia do kotła 2000
3. kocioł termet (jeden z tańszych) + zasobnik 120L 5300
4. termostat pokojowy 300 bezprzewodowy
5. wyposażenie kotłowni 3000 (kołownia, wkład komina-rura do kondensatu, robocizna)
6. projekt przyłącza wewnątrz działki 350
7. komin, materiały i robocizna 2000 (systemowy, styropian i tynk elewacyjny, obróbka komina blachą). Można przyjąć trochę mniej bo ten komin dzieli również wentylacja garażu. Bez komina byłby grzybek.
To wszystko eq 15 250zł.
Instalacji podłogówki nie liczę bo będzie przy pc jak i gazie. Kuchenki gazowej nie posiadam. U mnie jest indukcja (z której btw jestem bardzo zadowolony)

Gazu nie żałuję ale jak bym miał budować jeszcze raz... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dodatkowo, nie wiem ile wyniesie mnie ten rok, mieszkam od 07.2015. Jednak przewiduję (po obecnym zużyciu), że rocznie wydam na co i cw ok 2400zł. Jeżeli zajoprzemo wyjdzie 2k to też dużej różnicy nie ma. Licząc nawet jego 2k moje 3k/rok to zwrot inwestycji 15k różnicy to 15 lat. Myślę że i on i ja wybraliśmy dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeszcze jedno słowo dla palących węglem, drewnem itp. Cieszę się (na prawdę szczerze), że niektórzy z Was mają dostęp do taniego węgla, drewna z pracy itp., że macie zdrowe kręgosłupy i czas na to wszystko. Zrozumcie że nie każdy ma ten komfort.

Na nowy rok wszystkim życzę wiosny w zimie a nart w alpach.
kenji jest offline   Odpowiedź z Cytatem