View Single Post
Stary 04-01-2016, 19:46   #116
kenji
ford::advanced

Model: Kuga II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Cytat:
Przecież taką szkołę to trzeba by nową budować żeby tam pompę wstawić. Podstawowa rzecz to ocieplenie dobre, a podłogowka jest w całej szkole? Nie chce mi się wierzyć... Ile jest odwiertow? U nas budują plebanie, bardzo dużą jak szkoła, ma być tam właśnie pompa gruntowa. Koszty ogromne, samych odwiertow jest chyba 14. Nie chce mi się wierzyć że szkoła dostała by takie dofinansowanie, bo koszt ogrzewania tej plebani szacowany jest na 1,2 mln zł...
Może szkoła ma pompę powietrze woda, nie gruntową. Przy pw cena jest dużo niższa, sprawność oczywiście też. Tylko nie wiem jakiej mocy musiała by być ta pompa by ogarnąć nawet małą szkołę.

Problemem na forach jest brak jednoznacznej i obiektywnej informacji o instalacji grzewczej, temperaturach zewnętrznych podczas okresu pomiarowego i technologii wykonania domu. Budowałem swój dom przez poprzednie 12 miesięcy. Ile osób tyle opinii. W każdej sprawie.

Jeszcze taka dygresja, co z tego że ktoś wydaje na ogrzanie 500zł rocznie jak wydał 100k zł na instalację. Za te 100k zł też kupi się węgla na XX lat. (jvc to nie do Ciebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
kenji jest offline   Odpowiedź z Cytatem