nie podgrzewa świec żarowych
Witam kolegów i koleżanki i od razu przejdę do rzeczy.Jako że przyszła kolejna zima i temperatury spadły poniżej -15 stopni powrócił problem z odpaleniem zimnego silnika w moim mondeo 2.0 tdci converse+ ford power(w roku ubiegłym identyczna sytuacja ale zima z tak niskimi temperaturami była później i sprawę odpuściłem bo jak ociepliło się i temperatura nie spadała poniżej -5 nie miałem problemu z rozruchem samochodu). Po włączeniu zapłonu zapala się kontrolka grzania świec na ok 5 sekund lecz świec nie grzeje bo mogę kręcić rozrusznikiem dłuższą chwilę i silnik nie "zaskoczy". Komputer odczytuje błędy P0670 oraz P0380. Świece oczywiście sprawne bo rozpiąłem kostkę która do nich dochodzi, zrobiłem kabelek z końcówkami który łączy piny wychodzące od świec i po podpięciu tegoż kabelka bezpośrednio do akumulatora i uruchomieniu rozrusznika silnik startuje od strzała(swoją drogą tak póki co radzę sobie z problemem lecz nie jest to rozwiązanie). macie może pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? sprawdziłem bezpiecznik 60A i jest sprawny, rozebrałem wiązkę i sprawdziłem cały przewód od skrzynki bezpieczników do kostki świec i jest cały (nie przerwany). jak sprawdzić przekaźnik?( zamieniałem przekaźnik r4 z r3 bo są identyczne i bez zmian ) a może jest coś dodatkowego co pomijam a o czym nie wiem??? proszę o podpowiedzi bo nie chciałbym oddawać samochodu do serwisu bo nie bardzo mnie na to stać w tym roku a poza tym wydaje mi się że jest to problem który można by pokonać samemu samemu. proszęo pomoc
|