Cytat:
|
Masz mały dom, nie wiadomo jakie były by koszty przy 100m2 więcej.
Ja myślę się zmieścić w roku w 1000 zł za CO i CWU przy 220m2 , tyle że przy gruntowej.
Wiadomo , dochodzi koszt odwiertów...
|
Mój dom to 122 m użytkowej i 27 metrów garaż. Rodzina 3 osobowa i często na weekendy przyjeżdza rodzina... Nie liczyłbym na zmieszczenie się w domu 220 m za 1000 zł rocznie... Kolega obok mnie ma PC gruntową i dom 150m, rodzina 5 osobowa też ma w granicach 2 tyś rocznie...
Bump:
Cytat:
Powiedz to naszym dzieciakom w szkole, jak siedzą na lekcjach w kurtkach.
Nie wspominam już o tym, że jak coś się zepsuło, czekali 2 dni na serwisanta (wiadomo,że to akurat wina firmy). Trzeba było lekcje odwołać, bo jak za oknem -15 stopni, to bez ogrzewania nie dało się wysiedzieć w klasie.
Rozmawiałem z gościem montującym PC. Powiedział mi ,że trzeba się liczyć z wymianą "urządzeń naziemnych" po ok 10-15 latach. Wiadomo,że koszty będą niższe o wykonanie odwiertów. I czas zwrotu inwestycji wydłuża się o kolejne kilka lat.
W przypadku mojego domku koszt instalacji ok 45 tys.
Dla mnie za drogo niestety.
@ kenji
- ja kręgosłup, mam niestety chory, ale gazu (przynajmniej na razie) nie mam, a PC jak dla mnie za droga. Więc nie mam wyjścia, muszę wybrać paliwo stałe.
|
Nie można się sugerować przykładem szkoły Twoich dzieci... może PC jest źle dobrana? może jest podłączona do grzejników a nie podłogówki? przyczyn może być wiele... nikt z osób jakie znam, a posiadają PC nie narzeka tylko jest zadowolony i w każdym kolejnym domu zamontowaliby jeszcze raz...
Bump:
Cytat:
|
A ile by to wyszło dla: 24-25 salon i inne pokoje, 23-24 sypialnia, 26 łazienka i około 220m2 do ogrzania?
|
Rzeczywiście temperatury tropikalne
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nikt Ci tego nie powie ile zapłacisz...
wszystko jest uzależnione od wielu czynników:
- zapotrzebowania budynku na energię
- przenikalności ścian
- rodzaju i sprawności PC
- wykonania podłogówki, czy jest połączona z regulatorami pokojowymi
- temperatury na zewnątrz
itd...
Przy ogrzewaniu podłogowym temperaturę inaczej się odczuwa niż przy grzejnikach ponieważ ciepło jest lepiej rozprowadzone po mieszkaniu
Bump:
Cytat:
Trochę przeginasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś z palących weglem, lubiący i mający takie temperatury i powierzchnię domu jak powyżej napisze ile płaci za ogrzewanie?
ps. 25 w salonie to dla niektórych tropiki, przy 24 w sypialni nie przespałbym 2h, ja mam 19, nie dlatego że oszczędzam ale tak po prostu lubię. W łazience 26 to już dla mnie koszmar, rozumiem że wilgoć itp ale zamiast tego wolę wentylację. Asqelos, to powyżej nie ma na celu wyśmiania kogokolwiek tylko pokazanie jak ludzie różnią się w kwestii temperatury w domu.
@ jarhel74
, widzisz, wybierzesz co dla Ciebie najlepsze. Ja kieruję swoje słowa dla ludzi którzy mają zamiar powiedzieć mi w twarz że tylko frajer płaci za gaz bo ja mam przecież drewno/węgiel za pół darmo. Żyj i pozwól żyć.
|
Cytat:
|
Przecież taką szkołę to trzeba by nową budować żeby tam pompę wstawić. Podstawowa rzecz to ocieplenie dobre, a podłogowka jest w całej szkole? Nie chce mi się wierzyć... Ile jest odwiertow? U nas budują plebanie, bardzo dużą jak szkoła, ma być tam właśnie pompa gruntowa. Koszty ogromne, samych odwiertow jest chyba 14. Nie chce mi się wierzyć że szkoła dostała by takie dofinansowanie, bo koszt ogrzewania tej plebani szacowany jest na 1,2 mln zł...
Wysłane za pomocą Tapatalk 2
|
zgadzam się z Tobą i również uważam, że problem tkwi w tym co napisałeś...
BTW: Panowie i proszę przy porównaniu brać pod uwagę całość inwestycji:
Dla paliw stałych: koszt komina, kotłowni, bojlera, pieca CO
Bo jak widzę to większość bierze pod uwagę PC vs PIEC