Odp: Prawidłowa praca grzanej przedniej szyby
Masz oryginalną szybę? Securit Saint Gobain czy była wymieniana?
Jak kupiłem swojego ponad rok temu to była już nieoryginalna, zmieniana na Nordglassa i działała w ten sposób że odmarzały dwa pasy po lewej i prawej a w środku zostawał pas 40 cm który puszczał później. Po prostu w tym miejscu zdaje się nie grzała i puszczała wolniej, kiedy sąsiednie partie szyby już były ciepłe. Gdzieś już ktoś tu pisał o tym zjawisku i zdaje się jest to oznaka że nitki grzejne już się zużyły/przerwały i patent z grzaniem się kończy. Ta szyba pękła mi potem i zmieniłem na Pilkingtona. Grzeje mi dokładnie tak ja pisze Fulara - jak jest lekki mrozek albo 0 to grzeje równomiernie, jak jest porządny mróz to puszcza od dołu i leci piorunem do góry.
Pytam o szybę, czy masz oryginał czy zamiennik, bo np Pilkington ma dwa pola grzejne po prawej i lewej, ze szparą szerokości 2 cm w środku. Oryginał Saint Gobain ma zdaje się tak samo. Szyby Nordglassa - przynajmniej moja nie miała - nie mają tej przerwy i to nie jest dobre rozwiązanie. Właśnie o szybach grzanych Nordglassa naczytałem się że ogrzewanie mają awaryjne.
|