View Single Post
Stary 05-01-2016, 13:02   #133
zajoprzemo
ford::average

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Cytat:
Napisał Adept Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem sens jest choć by dlatego, że odpada Ci grzanie wody gazem, której idzie bardzo dużo. Grzanie słońca jest gratis nawet biorąc pod uwagę, że czasem nie ma nawet jak przebić się przez chmury, a ogrzanie 300L wody gazem niestety już nie.
Przedstawię Ci to bardzo prosto, mam w domu solar 3 szt. mam dwa zbiorniki 300L i 150 L (wiem głupota, ale wcześniej solarów nie było, a 300L było w zestawie) nawet dziś solar grzeje wodę, nie płacę za to nic, no może 2 zł do prądu dojdzie za pompki i sterownik. natomiast żeby zagrzać gazem koszt byłby nieporównywalnie większy. Bo ile będzie kosztowało zagrzanie 450 L wody gazem?
Poza tym 100-150zł może przy takiej pogodzie jak teraz, ale nie jesteś w stanie przewidzieć jaka będzie pogoda za miesiac i czy ta różnica nie wyniesie np 300zł.
W czasie od marca do września kiedy temp. i nasłonecznienie jest większe przy solarach grzanie gazem w zupełności odpada.
I ja uważam, że solary na ogrzanie ciepłej wody to bezsens...
W poprzednim mieszkaniu miałem piec gazowy i w lecie jak korzystałem tylko do podgrzania ciepłej wody to rachunek nigdy nie przekroczył 80 zł (wraz ze stałą opłatą przesyłową)

Teraz mam PC powietrze/woda i koszt podgrzania uzależniony jest również od temperatury otoczenia.. więc w lecie jest to 30-50 zł /miesiąc (mam podlicznik) w zimie nie wiem bo równiez ogrzewany jest dom...

Bump:
Cytat:
Napisał GTB20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ta jasne. Ja mam za gaz rachunki mniejwiecej po 270 zl co dwa miechy. Czyli rocznie daje to 1600 zl a gaz uzywam tylko do gotowania i cieplej wody do mycia. Sasiadka grzej gazem dom ale duzy dom i pryz 17 stopniach w domu placi rachunki po 1500-1800 zl gdzie nei ma kuchni gazowej tylko elektryczną. Nie pameitam tylo czy ma cieplą wode z pradu czy z gazu.
135 zł/ miesięcznie za podgrzanie ciepłej wody i gotowanie to dla Ciebie dużo??? ciężko to ocenić jesli nie wiadomo ile osób korzysta z ciepłej wody, czy tylko prysznic, czy wanna.. no i ile korzystacie z kuchenki gazowej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) taki pisanie i wróżenie z fusów...

A skoro sąsiadka ma duży dom to i dużo płaci.. chociaż znowu rzucasz jakieś szczątkowe informacje bez konkretnych argumentów.. to tak jakbym napisał, że kolegi auto to w mieście pali 20 litrów/100 km..
no i co z tego??
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem