Nie odpala na mrozie, kody usterek
Witam!
Jak to zwykle bywa przyszedł mróz, przyniósł problemy.
Zaczęło się w niedzielę (-15stC). Focus kręcił, kręcił aż liczniki zaczęły wariować. Odpalił dopiero na 3 akumulatorze po rozładowaniu 2 poprzednich do zera. Chwilę pochodził i do końca dnia było już ok czyli palił od strzała. Przejechał nawet trasę około 168 km.
Tu zaniepokoiło mnie zachowanie wskazówki temperatury bo pozycję pionową osiągnęła dopiero w połowie trasy i trzymała się już tak do końca. W pierwszej połowie trasy wskazywała coś pomiędzy 10.00 a 11.00 według zegarka. Coś pomiędzy bo podczas jazdy przez miejscowości temperatura spadała. Nigdy wcześniej nie zauważyłem takiego zachowania tego wskaźnika.
Po nocnym postoju Focus nie odpalił. Akumulator znowu rozładowany do zera. Po naładowaniu podpiąłem pod komputera i oto co pokazał:
Moduł: Tablica przyrządów
Kod: B1318 - Zbyt niskie napięcie akumulatora.
Kod: B1359 - Awaria obwodu zasilania stacyjki w położeniu I (Accessory).
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Kod: P1563 - FIP żąda zatrzymania silnika.
Kod: P1664 - Nieprawidłowe funkcjonowanie FIP.
Moduł: Moduł systemu zabezpieczającego.
Kod: B1553 - Obwód przycisku otwierania pokrywy bagażnika zwarty do zasilania
Moduł: Elektroniczny czujnik zderzeniowy
Kod: B1318 - Zbyt niskie napięcie akumulatora
Błędy dały się bez problemu skasować. Focus nadal kręci ale nie odpala. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć choćby najmniejszej sugestii co do przyczyn wystąpienia tych błędów ani co do niemożności odpalenia auta.
Sam obstawiam że przyczyną są świece żarowe które pewnie nie grzeją a błędy wynikają z rozładowania akumulatora do zera. Może poza tym od otwierania klapy bo przestał działać a otwieranie działa tylko z pilota. Niestety ze względu na specyfikę mojej pracy nie mogłem tego sprawdzić a i nie bardzo mam taką wiedzę.
Może ktoś z was, bardziej doświadczonych miał do czynienia z podobnym przypadkiem albo chociaż wie coś w tym temacie i mógłby pomóc. Do mechanika nie dotrę puki auta nie odpalę a nie widzi mi się czekać na lepsze dni (te z dodatnią temperaturą).
|