View Single Post
Stary 05-01-2016, 23:32   #141
zajoprzemo
ford::average

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Cytat:
Napisał rustin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak to przeliczyć ? bo patrzeć na to to jest to masakra

Napisał paput3000
95m2 dom piętrowy. 80m2 podłogówki. W zeszlym roku za okres grzewczy wyszło około 1500zł. Teraz nie pamietam dokladnie ale raczej nie wiecej. Wiadomo że kwoty najwieksze to środkowe miesiące zimy. Trójka domowników. Wode musze sprawdzić bo nie pamiętam. A jak u Ciebie?

Okres grzewczy , nie cały rok i 1600zł ? Przy takiej inwestycji ? i tak małym domu ? to u mnie by wychodziło 3200zł za PC sezon grzewczy a gdzie woda ?

Druga sprawa , że nie stać mnie wyłożyć teraz na pompę 30 tyś gdzie mam kominy i ekogroszek czy gaz wyjdzie mnie 10-13 tyś. Różnica w kosztach ogrzewania nie będzie aż tak duża aby po 5 czy 10 latach się zwróciło a zamrożenie teraz takiej gotówki to w moim przypadku bez sensu. za tą różnicę będę miał ocieplone poddasze i położone kg.
Dlatego w Twoim przypadku lepiej zamontować piec na gaz..
Ja budowałem i projektowałem dom od podstaw.. wszystko pod PC... izolacje ścian, ocieplenie, okna, podłogówka, sterowanie w każdym pokoju osobno połączone z rozdzielaczem... kup dobry piec na gaz ze zbiornikiem na wodę i będziesz zadowolony.. masz podłogówkę to jest podstawa.. im niższą tempr grzejesz zeby uzyskać zadowalającą temper w pomieszczeniach tym mniejsze rachunki płacisz.. u mnie, żeby w domu osiągnąć 22 stopnie to na PC mam 35 stopni (jak na dworze jest -12).. gdybym miał grzejniki to musiałbym mieć na nich z 60 stopni..
Nie kupuj ekogroszku bo bedziesz tego żałował...
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem