Odp: Ogrzewanie postojowe nierównomiernie nagrzewa auto
Do kolegi MLX
w nawiązaniu do naszej rozmowy jestem niemal pewien, że jest jakiś "myk" w sterowniku, chodzi mi tu o czas pracy pieca w zależności od temperatury zewnętrznej. Dziś zrobiłem mały eksperyment. Przez cały dzień temperatura na zewnątrz wynosiła około -1, -2 stopnie. Ustawiłem na godzinę 6.30 ebera na +23 stopnie - efekt zadawalający. Ciepło w kabinie i ciepły silnik. Drugie ustawienie na godzine 15.00 z temperaturą HI - AUTO, efekt taki sam jak z rana, Temperatura w kabinie po ustawieniu na HI wcale nie był większa. Czyli wniosek z tego taki, że eber w połączeniu z klimatronikiem sam ustala jakąś temperaturę określoną w swojej pamięci. Problem jaki mamy dotyczy tylko sytuacji, kiedy występują mrozy, dajmy na to -10 stopni i więcej. W tym momencie piecyk powinien mieć wydłużony czas pracy powyżej 30 minut, ale niestety wyłącza się za wcześnie i przez to termostat nie otwiera przepływu na "kabinę" a dogrzany jest tylko mały obieg silnika.
To taka moja teoria.
Koledzy czy jest zatem szansa sprawdzenia w serwisie nr softu pieca i ewentualnej aktualizacji. Mój piec to AV61-18K464-CG (kod FINIS-1756905)
|