Odp: Instalacja dodatkowego podgrzewacza cieczy w TDCI - opis
Witam. Przełożyłem wszystko prócz pompy wody bo tamta z automta niby nowa a okazała się totalną padliną, moja była w super stanie więc została ta sama, efekt końcowy, jest gorzej niż było, auto trochę szybciej się nagrzewa ale temperatura skacze jak szalona. Duży termostat jest super, przewód za nim cały czas zimny, za to przewód od małego termostatu cały czas ciepły i dół chłodnicy ciągle ciepły wraz z przewodem powrotnym do pompy wody. Moim zdaniem za wahania temperatury odpowiada tylko i wyłącznie mały termostat. Mam zamiar kupić nowy, zamontować odpowietrzyć zgodnie z fabryką i dam znać co i jak, choć i tak coraz bardziej się przekonuję że to walka z wiatrakami, po prostu TTTM. W moim egzemplarzu jeżeli jedzie się około 120 km/h lub szybciej temperatura na wskaźniku jest zawsze jest w pionie, sprawdzone do -20'C, ale wystarczy zwolnić do 90 i wskazówka spada do drugiej kreski czyli 70'C, w mieście i korkach przy nawiewie na auto potrafi zejść do pierwszej kreski, więc jest to prawie temp.startowa silnika, ogrzewanie jest ogólnie ok, dopiero jak zejdzie do 50 na wskaźniku jest trochę chłodniej, może niech wypowie się ktoś jeszcze kto na co dzień jeździ TDCi, moje pomysły i zapał powoli się kończą, nowy mały termostat będzie ostatnią inwestycją w układ chłodzenia. Najgorsze jest to że nawet 100 % zasłonięcie chłodnicy nie przynosi żadnego efektu. Pozdrawiam...
|