View Single Post
Stary 09-01-2016, 13:23   #23
greglow
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Ford Focus MK3 lift
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Dziwne zachowanie licznika przy uruchamianiu

Witam wszystkich, zwracam się z pytaniem do Was ponieważ ostatnio licznik zaczął nieco nietypowo się zachowywać. A poniżej dokładnie:
Podczas włączania zapłonu zapalają się różne kontrolki (trwają jakieś testy) a po krótkiej chwili i po zagrzaniu świec pozostają kontrolki alternatora oraz oleju. Wtedy można włączać silnik.
U mnie faza tych testów ostatnio bardzo znacząco się wydłużyła - dokładnie mówiąc świecą się (oprócz kontrolki oleju i alternatora) czerwona strzałka, ESP i czasem sprężynka.
Po włączeniu silnika kontrolki nadal świecą i brak odczytu z obrotomierza i prędkościomierza. Trwa to paręnaście sekund po czym klika jakiś przekaźnik w FJB i wszystko gaśnie i jest jak powinno. W czasie jazdy absolutnie żadnych problemów. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu znów to samo.
Wyjąłem zegary, ruszałem ich wtyczką - brak efektu. Akumulator na 100% naładowany i sprawny. Sprawdzony w ElmConfig i Forscan - brak błędów!
Chciałem sprawdzić luty ale ten problem dotyczył wersji przed FL w ubogiej wersji. Czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Ostatnio edytowane przez greglow ; 09-01-2016 o 13:27 Powód: Dopisanie informacji
greglow jest offline   Odpowiedź z Cytatem