Temat: [Focus 2011-2014] Wymiana żarówki tył (kombi)
View Single Post
Stary 11-01-2016, 14:51   #16
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie

Źle kolega mnie rozumie. Nigdzie nie napisałem, że aby oddać samochód do naprawy to trzeba znać się na wszystkim i informować mechanika o wszystkich ewentualnych trudnościach. To już sobie sam wymyśliłeś.

Wyraziłem natomiast swoje stanowisko, a nie żadną koncepcję, w konkretnej sytuacji, którą tutaj omawiamy- ktoś chce zlecić banalnie prostą w założeniu czynność obsługową w postaci wymiany żarówki w tylnej lampie, ponieważ jak dowiedział się na forum nie jest to takie proste i łączy się z dużym prawdopodobieństwem uszkodzenia tej lampy i z tego powodu przychylił się do rady osoby, która tego skutku doświadczyła, aby powierzyć to mechanikowi. W moim przekonaniu w takiej sytuacji mając wiedzę o trudności i ryzyku takiej czynności, jest po prostu uczciwie powiedzieć o tym człowiekowi, który ma się tym zająć niż udawać taką 'blondynkę' i jak się uda to fajnie a jak nie to wyciągnąć może od razu już przygotowane pismo z roszczeniami odszkodowawczymi.
Nie twierdzę natomiast, że warsztat podejmując się takiej czynności nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone nienależytym wykonaniem zobowiązania - owszem ponosi, bo pewnie w 95% przypadków przy zachowaniu odpowiedniej staranności wymaganej od profesjonalisty do uszkodzenia lampy nie powinno dojść. Tylko jak wiele staranności wymaga wyjęcie tych lamp świadczy liczba uszkodzonych oferowanych na allegro czy olx. Poza tym uważam, że jak ktoś podejmuje się czynności z którymi wiąże się podwyższone ryzyko, ma prawo do wyższego wynagrodzenia. Tyle.