View Single Post
Stary 11-01-2016, 22:46   #1
azyl14
ford::beginner

Model: focus
Silnik: 2.0 zetec
Rocznik: 2000
Domyślnie Sporadyczny brak obiegu wody 2.0 zetec po wymianie pompy

Witam.

Mam bardzo malo fajny problem z focusem mk1. Mianowicie auto bylo u mechanika w celu wymiany pompy i plynu. Wszystko ok odbieram auto w srodku ladnie grzeje poziom plynu w normie. Jednak nastepnego dnia wracajac z pracy (do pracy dojechalem bez problemow z ladnym grzaniem ) autko się zagrzało. To znaczy wskazówka mocno i szybko odchodzi od pionu w czerwien, a w aucie zimno. Oczywiscie wiem czym to sie moze skonczyc i gdy zmieniala swoja pozycje z pionu i szla ku czerwieni wylaczalem auto i awarayjne. Zatrzymuje sie, otwieram maske sprawdzam chlodnice zimna. No i co widze płyn w zbiorniczku jest po sam korek. Był spory mróz. Zostawilem auto i pomyslalem ze nastpnego dnia ma byc odwilz cos posci i moze pojedzie. Oczywiscie sie mylilem. Rano podjechalem pod auto i mimo lekkiego mrozu -1 ( plyn mialem wymianiany wiec powinna byc zyleta ) to samo... No to mowie poczekam na 23 i jakos z dlugimi przerwami dojade autem do mechanika ktory mi ta pompe wymienial. Co sie okazalo, wszystko sie naprawilo. Mianowicie auto zaczelo grzac jak nalezy, no i co ciekawe plyn w zbiornickzu nie bylo. Dolalem borygo i cieszylem sie chodzacym autem. Jednak do czasu. 2 dni pozniej podobna sytuacja . Do pracy jade wszystko okej, wracam no i to samo. Plynu po sam wlew no i auto sie grzeje ( zimno w srodku, chlodnica zimna ).. Mowie jakos co 3km na przerwe dojade. Jednak po 2 stacji wszystko sie naprawilo. Podejrzewam ze to termostat, ale mechanik zmienail tylko plyn i pompe.Druga moja teoria to to ze jakis ogromny bombel mi sie pakuje i zapowetrza uklad, ale w focusie podobno jest odpowietrzenie układu. Moglby mi ktos wyjasnic co moze byc przyczyną takiej dziwnej usterki badz dzialanie mechanizmu odpowietrzania i uklad chlodzenia w focusie, badz jakis link do mechanizmu tego ukladu ?

Pozdrawiam
Krzysztof
azyl14 jest offline   Odpowiedź z Cytatem