Cytat:
|
Mam więc pytanie do posiadaczy focusa z klimatyzacją manualną, z nagrzewnicą i ogrzewaniem szyby: czy włączenie przycisku grzania przedniej szyby powoduje automatyczne włączenie nagrzewnicy czy trzeba ustawić temp. na max?
|
Dołożyłem PTC (nie mam grzanej przedniej szyby) własnie po to, aby szybciej ją rozmrażać. Raczej nic to nie zmienia, bo są to niezależne obwody.
Poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię. Załączenie PTC, przy manualnym panelu klimy, jest możliwe tylko przy przekręceniu pokrętła na max. Oznacza to też otwarcie zaworka normalnej nagrzewnicy na pełen przepływ płynu i dodatkowe wychładzanie silnika. Pomimo zamkniętego termostatu i pracy silnika na małym obiegu przy niskich temperaturach, silnik wychładza się w kabinę.
Do czego zmierzam. Wcześniej miałem ukryty wyłącznik PTC pod tapicerką i włączałem grzałkę niezależnie, nawet przy minimum grzania na pokrętle panelu. Bardzo zachciało mi się fabrycznego rozwiązania, które uskuteczniłem.
Po przemyśleniach powrócę chyba jednak do załączenia PTC niezależnie. Oczywiście przy założeniu, że załączy się tylko po zapłonie i włączonym wentylatorze nawiewu.