Cytat:
jeszcze nie udało mi się pogadać z serwisem w temacie wymuszonego odpalania silnika benzynowego na postoju, ale widzę coś tu temat przycichnął. Piszcie coś bo moja hybryda coraz bliżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. może się czegoś od Was dowiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Coś dla Ciebie na dobry początek:
http://youtu.be/2E_SzmQmq34
Jestem już po pierwszej dalszej podróży. Moje obawy dotyczyły po pierwsze wielkości bagażnika (awaryjnie box na dachu), po drugie jazdy i spalania na trasie.
Jeśli chodzi o bagażnik, pełne pozytywne zaskoczenie. Udało się zmieścić dwie duże torby podróżne, dwie Kabinówki (4 kabinówki też by weszły zamiast pozostałych toreb), śpiwór, dużą kosmetyczkę, aparat, kamerę, 5 l płynu do spryskiwaczy i dużą torbę zjedzeniem. Zostało nawet jeszcze trochę miejsca na inne "paprochy".
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do boxa trafiły jedynie narty i buty narciarskie.
A teraz w temacie zużycia paliwa. Średnie zużycie paliwa na trasie 400 km oraz ok. 50 km tygodniowych dojazdów na stok wyszło 8,1 l na 100 km. Prędkość na trasie 120 – 140 km/h. Oczywiście nie należy tego łączyć z typowym zużyciem paliwa hybrydy na trasie, ze względu na jeszcze mały przebieg całkowity, boxa na dachu (pewnie dodatkowy litr spalania na 100 km w prezencie) oraz te przeraźliwe mrozy. Niska temperatura zmniejsza wydajność akumulatora. A na trasie poza momentami hamowania silnikiem auto nie jechało na elektryku. Niemniej jednak prędkość powyżej 100 km/h trener jazdy oznajmia nam niską punktacją i... na szczęście można go wyłączyć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Powrót do domu tą samą trasą i tydzień jazdy po mieście dał w rezultacie średnie zużycie 6,9 L/100 km.
W kwestii wyprzedzania na trasie, porównując do poprzedniego auta, czyli Focusa TDCI z Powershift'em, może i osiągi są porównywalne, ale hybryda mocno wkręca się na obroty. Nie jest to dźwięk natarczywy, ale w tdci nie było potrzeby żadnych redukcji. Natomiast po uzyskaniu prędkości podróżnej w hybrydzie jest bez porównania ciszej.
W kwestii pracy silnika spalinowego na postoju nie wiem po co miałbym wymuszać jego pracę, skoro komputer decyduje kiedy go włączyć a kiedy nie. Mi zależy żeby jak najmniej pracował.
Jak już wcześniej było pisane silnik spalinowy w hybrydzie nie ma rozrusznika, ale jego rolę pełni mniejszy z dwóch silników elektrycznych w skrzyni biegów. Silnik spalinowy nie odpali się w życiu od jednej iskry na jednym cylindrze, bo gdyby tak było to nikt nie montowałby rozrusznika w silnikach. Potrzebny jest ten kopniak, który zapewni minimalną prędkość obrotową pracy silnika ok. 900 obr./min. W hybrydzie ten kopniak właśnie pochodzi ze skrzyni biegów. Jest fajny filmik, który przybliża konstrukcję skrzyni biegów eCVT.
http://youtu.be/ZmHpSyTsfm0
Pod tym linkiem można znaleźć schemat z opisem działania skrzyni biegów w Mondeo hev:
http://i7.photobucket.com/albums/y28...13/TranX-6.jpg