Temat: [Focus 1998-2004] Braki Oleju po 12,000 km.
View Single Post
Stary 17-01-2016, 21:50   #1
Bartek_Marek
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.6 16V 101km
Rocznik: 1998
Domyślnie Braki Oleju po 12,000 km.

Witam.

Jestem posiadaczem Forda focusa od paru dni. Mój Ford posiada silnik 1.6 16V 101 Km . Ostatni raz poprzedni właściciel wymieniał olej w czerwcu 2015 przy przebiegu 268 tys km. Aktualnie na liczniku mam 281 tys i dzisiaj postanowiłem sprawdzić stan poziomu oleju. Było go dosyć dosyć mało wiec zalałem olej który dostałem od poprzedniego właściciela ( Olej marki " Kraft" 10W40 . Podobno ten olej był lany ) . Moje pytanie brzmi czy to normalne ze po tyle tys silnik ( przy tym przebiegu ) może brać trochę oleju.?. Dodam ze z silnikiem ( ogółem z autem ) nie miałem nie miłych niespodzianek przez te 7 dni od dnia zakup nawet przy temperaturze -10 ładnie odpalał. Jutro jestem umówiony na wymianę oleju u mechanika który zna ten samochód i sam go serwisował.

Lecz czy taki pobór oleju jest w miarę "naturalny" ?. Dodam ze auto ma już swoje lata ( 1998 r ) oraz od 3 lat jeżdzi na sekwencyjnym LPG.

Proszę o wyrozumiałość jeśli zdałem "śmieszne " pytanie ale jest mój pierwszy samochód w życiu.

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bartek_Marek jest offline   Odpowiedź z Cytatem