Chwile uzywalem w FORscan lite na iPhonie.
Ogolnie daje rade. Problem w tym ze ten iCar3 ma dosc duze opoznienie po Wifi. na forum FORscana jest opis jak to zmienic ale vgate zabezpieczyl dostep do panelu administracyjnego.
ponizej fragment maila od devsow FORscana:
Cytat:
70-75 ms is too much (20 ms considered to be good, 40 ms is acceptable). It should be counted that it is minimum response time, it means average one most likely higher and close to 80-90 ms. We recommend to check this article: http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=16 and try to get access to control panel and try to reduce timeout. However, from experience, latest version of adapters closed the panel, so there is no confidence you will be able to do it.
The problem is that forscan requests every parameter, so in case of adapter delay of 80 ms and reading 10 parameters at once you will get refresh rate 10 * 80 ms = 800 ms (every pid will be refreshed once per 800 ms).
|
Czyli da sie ale im wiecej tym wieksze opoznienie a wlasciwie nie tyle opoznienie co mniejsza plynnosc pomiaru. Oczywiscie bedzie sie tak dzialo w przypadku kazdego interfejsu WiFi. Ale niektore maja mozliwosc zmniejszenia fabrycznego opoznienia.
W tym momencie zostal mi iCar3 ale nie polecalbym go nikomu w zwiazku z powyzej wymienionymi wadami. Ale moze komus to wystarczy.
Jeszcze jedna rzecz mi w tym wszystkim przeszkadza. te wifi adaptery daja mozliwosc podlaczenia sie bez hasla a zasieg maja niemaly. Ja wiem ze prawdopodobienstwo male, ale kazdy moze ci sie podlaczyc do auta (np. na skrzyzowaniu) i je uziemic.