Temat: [Focus 1998-2004] Braki Oleju po 12,000 km.
View Single Post
Stary 18-01-2016, 12:05   #10
devthys
ford::beginner

Model: Focus MKI Kombi FL
Silnik: 1.6 Zetec SE
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Braki Oleju po 12,000 km.

Widzę, że temat oleju wiecznie żywy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój Focus taki sam jak autora wątku, tylko z 2001r. bierze olej w ilości ok. 0,5l na 1000km, do robienia pierścienie i pewnie uszczelniacze przy okazji, ale póki co nie spieszy mi się... Tym bardziej, że ostatnio po użyciu preparatu ceramicznego wziął tylko 0,2l na 1000km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dla porównania moje drugie auto - Nissan Primera P11 z 2001r. 1.8 nie bierze kropli oleju między zmianami. (a podobno właśnie ten silnik powinien)

Oba samochody jeżdżone na tzw. "badziewiu" czyli Shell 10W40 - Ford od 2 lat, Nissan od 4 lat.

Nie wiem jak inni, ale ja tu zauważam różnicę.

Zaznaczam, że ani jeden ani drugi nie służy do "rżnięcia" na parkingu. Nie mój typ rozrywki.

Wniosek do autora wątku:

należy monitorować zużycie oleju dla regularnych przebiegów, sprawdzić czy rzeczywiście jest spalany (chmurka na szaro z rury, szczególnie na zimnym), czy też może gdzieś wycieka.

Niewielkie zużycie przy takim roczniku i przebiegu jest dopuszczalne i nie ma co się specjalnie przejmować.

Ciężko dokładnie stwierdzić ile bierze u Ciebie (zostało niewiele - to względne pojęcie), ale "gdybam", że wciąga gdzieś 0,2 - 0,3 na 1000km, więc katastrofy nie ma.

Ostatnio edytowane przez devthys ; 18-01-2016 o 12:14
devthys jest offline   Odpowiedź z Cytatem