View Single Post
Stary 19-01-2016, 09:55   #42
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Samodzielna naprawa pompy wysokiego ciśnienia CR 2.0TDCI

Układ paliwowy za filtrem musi być czyściutki po naprawie. Natomiast zawsze się zastanawiałem nad tym czyszczeniem zbiornika - filtr paliwa w dieslu jest tak dokładny, ze nie puszcza żadnych mechanicznych zanieczyszczeń powyżej kilku mikronów. Co najwyżej się zatka. Czyli jest pytanie - czy ekwiwalentem czyszczenia zbiornika nie byłyby dwie-trzy wymiany filtra po niewielkim przebiegu po naprawie? Ale muszę też powiedzieć, że kiedy mój tdci miał robioną pompę (nawet nie było opiłków ani żadnego innego syfu), to w Auto-Waś wyjmowali zbiornik i płukali - jest to u nich robione z zasady.

U ciebie prawdopodobnie filtr się przytkał od brudnego paliwa, pompa w sekcji niskiego ciśnienia pracowała więc na dużym podciśnieniu i zassała olej z rozrządu.

Co do wtrysków - pisałeś, że leją. Wtryski i leją i przelewają - to są dwie różne rzeczy. Przelewają, gdy zawór dawkujący wtrysk nie trzyma już dobrze paliwa po zamknięciu i za dużo paliwa wraca przelewami do pompy. W krańcowym przypadku wartości przelewów są już tak duże, że wypracowana pompa nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego ciśnienia na listwie. Natomiast kiedy leją - zużyte końcówki rozpylaczy nie rozpylają dostatecznie paliwa, silnik zaczyna kopcić na czarno sadzą, traci moc, więcej pali itd.
Generalnie do wtrysków Delphi bez problemów można kupić i końcówki rozpylaczy i zaworki.
Niestety - wszystko kosztuje, ale jeżeli robisz auto dla siebie, warto oprócz zaworków wymienić końcówki. Ja wymieniłem i różnica w osiągach jest wyraźnie wyczuwalna.