Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 19-01-2016, 12:32   #325
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
Talking Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Cytat:
Napisał MaxRob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hey, ja miałem pęknięty tłok - kilka wypowiedzi wcześniej są zdjęcia. Przy tej operacji demontażu silnika grzechem było by nie wymienienie innych elementów jak rozrząd czy pompa wody, komplet tłoków na nowe itd. Także na starcie już jest dość spory koszt... Branie oleju było między innym przez ten pęknięty tłok, no i ta stopiona świeca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podejście do remontu może i dobre, ale takie jest moje zdanie, jeśli rozrząd jest dobry a tu jest łańcuch to nie zawsze trzeba go wymieniać. u mnie była taka konieczność, łańcuch był rozciągnięty i jeden ze ślizgów wyrobiony, napinacz już na max dał z siebie wszystko i obudowa wytarta od łańcucha. Pompa też sprawa do zastanowienia. Oczywiście można wiele rzeczy powymieniać na nowych, by później się z nimi nie bujać :-)

To kwestie to oceny indywidualnej i niby samochód taki sam lub łudząco podobny to silnik inaczej zużyty w każdym przypadku.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Cytat:
Napisał Dj_Kris007 Zobacz post
Ludzie, dlaczego nie rozumiecie, że w tych silnikach stają pierścienie przez zbyt rzadkie wymiany oleju lub przegrzanie (np przez padnięty termostat). Zapieczone pierścienie nie wpływają negatywnie na gładzie cylindrów i wystarczy tylko je wymienić. Przy okazji planowanie głowicy w uszczelniacze zaworowe... Ja kupiłem mojego maxika w Holandi w super stanie z zapieczonymi pierścieniami. Naprawa samej tej usterki to ok 800zł. Oczywiście już po 5tys km i stwierdzam sukces, a po kupnie było 1l oleju. Na 100km.
To co ile trzeba wymienić olej w tych silnikach?

Czy można przegrzać silnik przez padnięty termostat? Może są różne typy termostatów, ale jeśli z tego co się orientuję to termostat zazwyczaj jak pada to otwiera duży obieg płynu chłodzącego, a co za tym idzie np. teraz zimą (-5st; 0st) silnik dłużej się nagrzewa. np. na trasie 200km doprowadzić do temperatury 95st jest ciężko bo ciągle jest chłodzony czy tego chcemy czy nie. Więc silnik nie ma stałej temperatury 95st.
Chyba że się mylę to proszę o jakiś konkretny opis.
---------------------------------------

Dj_Kris007: Nic nie odpisałeś w sprawie termostatu, rozwiniesz swoją myśl odnoście przegrzania i termostatu w () ?

Tomek/ FORD Focus C-MAX 1,8b 125KM
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem