Temat: [Mondeo 2007-2014] Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow
View Single Post
Stary 20-01-2016, 08:13   #180
Skysailor
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2,0 CDTI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Blaupunkt NX DVD i "znikanie" satelitow

No ja wciąż mam oryginał i nie licząc awarii, również nigdy nie zgubiła sygnału. Może chińczyki nie gubią o wiele bardziej:-) A wierzył nie będę. Sygnał GPS rozchodzi się po linii wzroku i słabo przenika przez metalowe elementy. Samoloty mają znacznie korzystniejsze warunki jeżeli chodzi o widoczność satelit, w dodatku są z aluminium, a mimo to anteny(nie tylko GPS) wystawia się na zewnątrz. Dlaczego, skoro w stalowych słupkach naszych aut działają lepiej niż na ich dachach? Zapewniam, że z wielu powodów byłoby znacznie korzystniej ukryć je wewnątrz samolotów, gdyby tylko się dało. Ale tam nie można sobie pozwolić na ograniczanie jakości odbioru.
W naszych autach nawet siatka grzewcza w przedniej szybie potrafi przesłonić (polecam pobawić się jakimś oprogramowaniem do GPSu na telefon). Wierzę, że anteny umieszczone przy lusterku wstecznym mogą działać podobnie dobrze do oryginalnych, bo tam mają osłonięte tylko część półsfery nieboskłonu.
Zaś z tym przekonaniem, że jak się coś samemu naprawi, to działa lepiej, już tak jest, było o tym nawet kiedyś w Top Gear. Zawsze podaję dla żartu przykład z mojego doświadczenia. Otóż miałem kiedyś vectrę, w której zepsuła mi się pompka spryskiwaczy przedniej szyby. Była zima i nie dało się jeździć. Wymieniałem ją na mrozie. Było ciężko, palce sztywniały, ale się udało. Ty wiesz jakie ta vectra miała potem przyspieszenie?! A jak się drogi trzymała! Normalnie rajdówa! Wierz lub nie;-)

Tak na prawdę żadna z tych metod nie jest idealna, bo nie przywraca stanu fabrycznego. Ale mówiąc szczerze, gdybym w kupionym od kogoś aucie widział podmienioną antenę nie znając powodów takiego działania, to na pewno próbowałbym dojść co było nie tak i przywrócić działanie oryginalnej. Widząc przewierconą kostkę miał bym mniej roboty, żeby dojść gdzie leży problem i nie wiele do poprawy, bo kostki nie wymienisz, a nic więcej nie da się zrobić.

Ostatnio edytowane przez Skysailor ; 20-01-2016 o 08:17
Skysailor jest offline   Odpowiedź z Cytatem