Uszkodzone wtryskiwacze? 1,6 tdci 109 KM
Witam,
Otóż mam ostatnio problem ze swoim Focusem C-maxem. Samochód jest z 2005 roku - oryginalny przebieg 173000km. Otóż odkąd przyszły mrozy mam poważny problem z odpaleniem silnika. Myślałem, że to świece żarowe, pojechałem do mechanika - faktycznie żadna nie działała, w dodatku jedna się ukręciła i mechanik miał sporo kłopotów by wyciągnąć żarnik, ale udało się. Mrozy odeszły samochód odpalał bez większego kłopotu. Przyszły mocniejsze mrozy - znowu problem z odpalaniem, myślałem, że zamarzł filtr paliwa, bo fakt nie był wymieniany z półtora roku - wymieniony na nowy. Ale dużo to nie dało bo znowu samochód ciężko pali - trzeba naprawdę bardzo długo kręcić by zapalił (20-25 sekund z przerwami by nie spalić rozrusznika). Jak już odpali, chodzi idealnie obroty nie pływają, mogę go natychmiast wyłączyć po odpaleniu i spróbować go odpalić kolejny raz i włącza się na strzał. Nie wiem co to może być, czy możliwe że cofa się paliwo? Czy mogą być to wtryski? Dodam jeszcze że po odpaleniu jak już wcześniej pisałem nie falują obroty, silnik chodzi bardzo kulturalnie, dym z rury normalny jasny, podczas jazdy nigdy nie miałem tak by zbrakło mu mocy - takie zjawisko nie występuje. Dodam, że po jeździe i pozostawieniu samochodu na dworze na 2-3 godziny przy temp. -2 odpala również na strzał. Ostatnio odłączyłem przewód paliwowy na szybko złączce i było słychać takie "gulgotanie" podobnie jak wino się nastawia i fermentuje - w odstępach co najmniej 5 sekundowych. Nie wiem czy gdzieś jest nieszczelność? Mechanik by nie zauważył jak wymieniał filtr?
Mam też drugi problem, mianowicie mam kabel elm327 v1.5 i chciałem zobaczyć błędy jakie komputer ma w pamięci, jednak za diabła niemożna się połączyć, forscan znajduje elma, natomiast pokazuje błąd, że nie rozpoznaje samochodu. Ściągnąłem różne wersje forscana i nic, to samo jest przy innych programach jak Scanmaster, PCMScan itp. Dziwnym zjawiskiem jest, że np. w programie ScanTool.net spokojnie czyta wszelkie dane z czujników, tj. temp. obroty silnika, ciśnienie paliwa itp. Czy ktoś może zna odpowiedź co to może być?? Już powoli się załamuje....
Ostatnio edytowane przez michal300889 ; 21-01-2016 o 21:50
|