Temat: [S-MAX 2006-2015] usuniecie dpf zalety
View Single Post
Stary 22-01-2016, 00:29   #68
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: usuniecie dpf zalety

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poza tym mam zapis z FORscana. Jadac po autostradzie na tempomacie 144km/h ilosc sadzy w filtrze tylko rosnie
Potwierdzam. Robię po autostradach 40kkmów rocznie. Też mam sterty logów z Forscana i nie znalazłem prędkości przy której następowałoby samooczyszczenie filtra. Przy każdej się zapełniał. Przy 100-110 najwolniej ale im szybciej tym bardziej. Podobno przy prędkości obrotowej na poziomie 2400-2500 sprawność spalania i temperatura spalin tak się zazębiały, że filtr nie powinien się dopełniać (a nawet powinien oczyszczać) ale w praktyce nigdy mi sie to nie potwierdziło. Za to im wolniej tym dłużej trwało zapełnianie. Podczas jazdy 210-230kph filtr zatykał się w 120-150km i wypalanie nie czekało na żadne bardziej sprzyjające warunki. Następowało od razu i czuć było spowolnioną reakcję na pedał gazu.