View Single Post
Stary 22-01-2016, 11:31   #13
offmarkus
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Focus mkII lift
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: Samochód gaśnie i nie chce odpalić

Miałem i mam podobny problem... Jakiś czas temu miałem resztki letniego paliwa które chciałem wyjeździć i potem wlać zimowego. Jak był na rezerwie i na dworze było trochę poniżej 0 to zaczęły się problemy. Focus odpalał i po chwili gasł. Potem odpalał za mniej więcej 3cim razem. Od razu dolałem zimowego paliwa i następnego dnia auto przy -8 odpaliło od razu i nie zgasło. Myślałem, że problemem było paliwo i że już po problemie. Jednak jakieś 10 godzin później, jak wyszedłem z pracy,problem powrócił. No i 2 dni później odpalił za pierwszym razem i zgasł do czego już byłem przyzwycajony, ale później nie odpalił już w ogóle... Przyciągnięty do garażu stał i odmarzał. Sprawdzony filtr paliwa, który był niedawno wymieniany nie pokazał niczego złego. Zalany paliwem i odpalany nie chciał zaskoczyć. Przewody ustnie było ciężko przedmuchać, ale kompresorem poszło w miarę dobrze. Jednak nadal nie odpalał. Dopiero odpalenie "na krótko" dało efekt - focus odpalił. Wchłonął od razu prawie 2 litry paliwa po czym przewód z butelki został wpięty do filtra. Auto odpaliło i po chwilowym przegazowaniu chodziło już jak należy. Problem znikł na jakiś miesiąc. Teraz znowu powrócił - już drugi dzień zdarzyło mi się, że auto odpaliło i zgasło po chwili. Komputer pokazywał mi, że paliwa jest jeszcze na jakieś 140km, więc o rezerwie jeszcze nie ma co myśleć. Przed chwilą dolałem 20 litrów paliwa i przejechałem kawałek z włożonym lejkiem z easy fuela. Ktoś wie może w czym może tkwić problem? I czy ewentualnie jest jakiś inny sposób odpowietrzania układu niż znowu ściąganie filtra i przedmuchiwanie wszystkiego? Jakiś konkretny poziom paliwa trzeba utrzymywać? Żona ma mondeo mk4 też 1,8tdci i u niej takiego problemu nie ma...
offmarkus jest offline   Odpowiedź z Cytatem