Odp: Falowanie obrotów TDDI
Sprawa trochę się rozwinęła. Zauważam na biegu jałowym coraz częściej pulsowanie oświetlenia deski rozdzielczej oraz pulsowanie świateł mijania. Jak załączy się ABS światła również pulsują "w rytm" pedału hamulca. Falowanie obrotów też pojawia się razem z tym pulsowaniem. Błędów na komputerze nie ma. Chce się zająć tym tematem pod kontem alternatora i tutaj nie wiem jaką drogą pójść. Obecny alternator to drugi jaki założyłem podczas mojego używania samochodu. Fabryczny padł, że nie było sensu naprawiać. Kolejnym był regenerowany, który padł pół roku po gwarancji. Obecnie jest założony używany oryginał prawdopodobnie z benzyny (ma sprzęgiełko). Za ostatnią używkę dałem 130 zł. Pulsowania łącze z wadliwym działaniem regulatora napięcia. Wyjścia są trzy. Naprawić regenerowany alternator i podmienić. Naprawić obecnie założony. Kupić kolejną używkę. Co radzicie Panowie? Z tego co zacząłem się orientować po elektrykach to mówią, że tego alternatora nie da sprawdzić się na maszynie bo jest sterowany komputerem itd itp. Jakoś w to nie wierzę. Pewnie sprzętu nie mają. Znacie może kogoś godnego polecenia z Konina i okolic?
|