Cytat:
Ja też jestem przeciwny temu żeby kraj spłacał długi obywateli. Ale myślę też że dużo ludzi jest w tragicznej sytuacji i takim należałoby pomóc.
|
Komu pomóc ? Państwo ma minimalny socjal dla naprawdę potrzebujących - rodzicom samotnie wychowującym dzieci lub rodzinom niewydolnym finansowo jedną decyzją tzw. urzędnika MOPS odbiera się rodzone dzieci i oddaje rodzinie zastępczej której płaci się grube pieniądze za wychowanie i utrzymanie niejednokrotnie krzywdzonych w rodzinach zastępczych - może dać zapomogę bezzwrotną tej rodzinie
tzw rodziny nie na swoim - kredyt na 30 lat aby mieli kącik by mogli wychowywać dzieci i prowadzić godne życie - niech państwo pokryje w iluś % wartość mieszkania - inwestujmy w społeczeństwo
W tragicznej sytuacji mówisz - ryzyko brania kredytu zawsze jest takie samo nawet w złotówkach - jak sięgnie się literatury to system bankowy ma kryteria oceny pasywne i aktywne jednak sa one ściśle uzależnione od między innymi takich czynników jak ryzyko kursowe, płynności i sytuacji politycznej oraz gospodarczej. Nikt nie mówi że nadzór nad bankami czyli NBP musi mieć rezerwy na pokrycie bilansu strat, jak i bank udzielający kredytu - więc zadajmy pytanie do NBP i banku - gdzie są rezerwy na pokrycie strat jeśli wynika to z innych czynników niż to co nam się wmawia - biorący kredyt chyba cieszył się że bierze go we frankach i nikt nie trzymał mu noża pod gardłem - dlaczego mam płacić ja? Mamy punkt do dołu i waluta idzie w górę bo złoty traci a ja już czekam na mój ukochany list z banku bo mam kredyt w Euro - może też zwrócę się do rządu o pomoc? Czy zapis w umowie o ryzyku przy kredycie w obcej walucie miał inne znaczenie dla frankowiczów niż dla eurowiczów ? dlaczego oni są wybrańcami ? traktujemy społeczeństwo równo czy partia mająca większość w rządzie ma kredyty we frankach ?
Jestem przeciw - jeśli mamy pomóc jako społeczeństwo rodakom to na pewno nie dla frankowiczów, wolę oddać to co mi zabiorą dla kogoś kto naprawdę ma kiepski los nie ze swojej winy i nie ma co do gara włożyć albo na dom dziecka na konto sieroty żeby miało łatwiejszy start w życiu