View Single Post
Stary 22-01-2016, 12:59   #4773
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał Laser-RUS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odnosnie skody A7: jezdzilem z miejsca i na trasie z A7 okolo 180 koni po chipsie (kola 17-ki i 18-ki u mnie). Z miejsca A7 odjezdza, na trasie ja z przodu. Roznica w wadze okolo 200 kg i nie da sie z tym nic zrobic, na trasie jeszcze oddatkowo wspolczynnik Cx, esiu jest wyzszy - tez minus.
Ja na lato mam 18, a na zimę 17. Różnica w promieniu całego koła (czyli z oponami) mam w sumie niewielką, bo 17 mam wyższe. Ale i tak auto zdecydowanie dużo lepiej przyspiesza.
Masa i opór - to kolejne rzeczy.

Mało tego - jeszcze kwestia stanu sprzęgła. Zauważyłem to u siebie ślizgania niby nie mam, ale mam teraz tymczasowo Mk4 z 2014 roku i zdecydowanie lepiej rusza mi się tym z miejsca, chociaż ja mam ok. 170 KM, a to jest 140 KM. I różnice upatruję też w sprzęgle - moje musi gdzieś tam delikatnie popuszczać.

Poza tym - kwestia też umiejętności. Ja twierdzę, że raczej słaby jestem, bo jakoś nigdy gonienie ze świateł mnie nie pasjonowało. Ale jak zdarzy się czasami, to mimo, że start wyjdzie OK, to nadganiam szybkością zmiany biegów.
Następnym razem jak będziesz podchodził do niego, to:
- śmigaj z pustym bakiem - 50-60 kg mniej
- jak masz zapasówkę i jakieś graty - wyjmij wszystko co się da (nawet fotele z tyłu (-Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- wysikaj się (dobra, żartowałem d-Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- nie przyznawaj się przeciwnikowi, że zrobiłeś to powyższe (-:

Heko - ten Mk3 to przecież w ogóle nie jechał!