View Single Post
Stary 22-01-2016, 22:34   #831
Mario_
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: GALAXY MK3
Silnik: diesel
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: [mk3][mk4]Forscan - program do diagnostyki i nie tylko

Cytat:
Napisał kot_79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to chyba do końca przez ekpię forscana nie zostało wyjaśnione, może ktoś z kolegów z IDSem wyjaśni lepiej działanie tych pidów?
EDIT: Właśnie doczytałem, że jednak CylBalance jest wylcizany tylko dla biegów jałowych więc wartości poniżej 1 świadczą, że trzeba dany cylinder i wtryski sprawdzić.
Postby FORScan ť Fri Jan 08, 2016 11:53 am
Vibration and noise is about to be normal for diesel engine when it is cold, why do you think there is a malfunction? Anyway:
=======================
CylBal PIDs show contribution of each cylinder, they give 4 in summary. Ideally, every cylinder should be 1 (100%), in your case we see that cylinders 2 and 3 are close to 100%, cylinder 1 is up to 120% of normal, and cylinder 4 is 80% of normal. The contribution is calculated only at idle (this is why balances become equal when you increase RPM or stop the engine). In simple words, the picture is: cylinder #1 has the best health (as it provides more power than any other), cylinders ##2 and 3 have worser health, and cylinder #4 has the worsest one. Did the service perform injectors leak back and cylinder compression tests?
========================

Bump:

Według mnie jest OK. Robiłeś testy pod obciążeniem a te 255kPa to suma ciśnienia barometrycznego i doładowania.

Baro masz na poziomie 106kPa więc doładowanie to 255 - 106 = 149kPa czyli ~1.4Bar - zdaje się, że dosyć standardowa wartość dla turbin pod obciążeniem.
Pierwszy wtrysk ten od strony rozrządu mam nowy a na zdjęciu które wklejałem wcześniej CylBal_1 i tak mam 0.95..... więc wynik poniżej 1 :-)
Nie wiem nie szukam dziury w całym auto jeździ to śmigam...
Mario_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem