View Single Post
Stary 23-01-2016, 11:36   #2
wegi0
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Fusion 1,4 TDCi - Wielkość alternatora a pojemność akumulatora

widzę, że słabo się temat rozwija Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

już doszedłem do tego, że w fusionie 1,4 tdci jest alternator 80A (w moim również), od tygodnia jeżdzę na akumulatorze 74 Ah z prądem rozruchu 680A i póki co akumulator jest doładowywany przez alternator. Śledząc wpisy na forum (nie tylko tym) popularna jest opinia, że nie warto używac akumulatora większego niż zaleca producent z powodu niedoładowywania. W VW Golfie MKII 1,6 TD, MKIII 1,9 TD miałem alternatory 80A i zawsze akumulatory 74 - 77 Ah (na pierwszy montaż też takie szły) i nigdy nie miałem problemów z niedoładowanym akumulatorem. Wyposażenie mojego fusiona od wymienionych golfów różni się tylko klimatyzacją (której teraz nie używam),a rozrusznik raczej w starych VW potrzebował więcej prądu jak w fusionie, więc dlaczego alternator fusiona nie miałby doładować tego akumulatora. W porównaniu z aku 60 Ah / 490A który był zamontowany jak kupiłem samochód, różnica w porannym odpalaniu jest bardzo widoczna. Auto po zagrzaniu świec odpala "od strzału" bez zająknięcia i długiego kręcenia.
Może jakiś elektryk samochodowy coś dorzuci w temacie?
wegi0 jest offline   Odpowiedź z Cytatem