Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"
Witam wszystkich,
Już pojawiałem się w tym temacie wcześniej, chyba na 4 stronie. Obserwując wszystkie wpisy mam wrażenie, że temat występuje w różnych przypadkach. Proszę jednak nie mieszać komunikatu "akumulator rozładowany" gdy mamy do czynienia z akumulatorem zużytym, niedoładowanym lub z różnych przyczyn słabym. Teoretycznie żywotność akumulatora kwasowego to 4 lata. Owszem zdarza się, że wytrzymuje 5-6 lat (może i dłużej), ale to nie ma wpływu na wyświetlany komunikat. Temat ćwiczę z przerwami już od początku po zakupie razem z ASO. Nie ma sensu wracać do tego co słyszałem w ASO bo to się powtarza również w niektórych postach. U mnie komunikat powtarza się gdy tylko zostawiam włączone radio (bez silnika) po ok. 1-2 min. Gdy zostawiam np. światła ten komunikat nie pojawia się. A więc jest on związany tylko z radiem. Wykonałem szereg pomiarów woltomierzem cyfrowym. Nigdy nie miałem wskazań poniżej 12,4v. Ale nawet przy wskazaniach 12,6 12,8v a nawet przy 12,9v (zaraz po naładowaniu) komunikat wyskakiwał i radio wyłączało się. (Zrozumiałe jeśli komputer odczytuje komunikat jako błąd). Wierzę, że są różne przypadki, o których czytam w postach, tylko dlaczego w innych samochodach innych producentów takie przypadki nie występują, nawet w fordach są one różne. Nie potrafię sobie również przypomnieć aby w innych autach nie można było słuchać radia na postoju (przynajmniej przez godzinę). Nie zgadzam się więc ze stwierdzeniami - ten typ tak ma. Jest to ewidentny błąd po stronie producenta. Pod innymi względami chwalę sobie ten samochód. Jeżdżę fordami już od sierry (1989). Zero kłopotów - tylko te eksploatacyjne, benzyna, olej filtry, klocki itp. Muszę jeszcze dodać, że w tzw. międzyczasie zmieniłem radio z Sony na multimedialne, akumulator, bo firmowy padł właśnie po czterech latach, żarówki na led-owe. Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o komunikat. Sprawdzałem również błędy przy pomocy programu forscan. Jak dla mnie jest to przypadłość związana z błędem producenta jeśli chodzi o współpracę radia z komputerem pokładowym. Głupie stwierdzenia ASO - tak musi być, jeździć i obserwować to zwykłe pozbywanie się natręta, bo nie wiedzą co jest grane.
Wszystkim mającym kłopoty z tym komunikatem i uważającym, że tak nie musi być, jak również innym czytającym życzę sukcesów w Nowym Roku.
|