Temat: [Focus 1998-2004] raz odpala a raz nie odpala
View Single Post
Stary 23-01-2016, 20:25   #21
lolceus
ford::amateur

Imię: Przemek
Model: ford focus
Silnik: 1.8 TDdi
Rocznik: 1999
Domyślnie 1.8tddi Ghia problem z zapowietrzającym się układem

Witam wszystkich!

No to od początku:
Problem jest dość spory a mianowicie 2 tygodnie temu na duzych mrozach auto zapaliło pochodzilo 3 min i zgasło. Laweta i do mechanika. mechanik stwierdzil ze wytrąciła sie parafina w paliwie i zablokowała filtr paliwa. Wymienił oringi na przewodach przy filtrze czy jakos tak do tego filtr paliwa i dodatkowo 4 nowe swiece oraz przewody powrotne od wtrysków. koszt 480 zl (z laweta). Auto jezdziło 4 dni ale zaczeło palic 13l/100km O.o. Zauważyłem pod pracą po odpaleniu że pod autem jest dość spora kałuża okazało sie ze to paliwo. Właśnie jeden z przewodów powrotnych byl przeciety i tryskało z niego paliwo. dociałem założyłem odpalilem i wrocilem do domu (25km) następnego dnia auto stało cały dzien i pod wieczor odpalił normalnie natomiast znowu pochodził 10min i gry ruszyłem zgasł. Laweta i do mechanika (inny ale już dość długo znany) stwierdził ze cofneło się paliwo i filtr wymieniony przez poprzednika jest jednym z najgorszych. Został wymieniony filtr paliwa na firmy Mann (poprzedni BOSH) i odpowietrzony układ. Dodatkowo sprawdzony bardzo dokładnie cały układ paliwowy i żadnych wycieków nie stwierdzono. Dodam ze auto nie jezdziło na niskim stanie paliwa zawsze tankowałem do pełna a w duże mrozy zawsze ponad pól zbiornika paliwa Miles plus ze statoila lub verva z Orlenu. Dzisiaj tj 23.01.2016 auto odpalilo pochodzilo 5min i zgasło. Obrotomierz zatrzymał się na 1.2tys i mrugała kontrolka swiec zarowych. Rece mi opadaja bardzo prosze o jakakolwiek pomoc. Naprawy pochłonely mnie juz 1000zl przez 2 tyg. Kto cos ?

Ostatnio edytowane przez SRS ; 23-01-2016 o 21:00
lolceus jest offline   Odpowiedź z Cytatem