Cześć,
Komunikat "akumulator rozładowany" pojawia mi się notorycznie po włączaniu radia na kilka minut (CD6000 mp3) przy wyłączonym silniku (radio wyłącza się samo po ok 5 minutach z tą informacja na Convers+).
Akumulator ma 2 lata (wymieniony w 2013 w ASO).
Auto używane dwa razy w tygodniu, raz miasto 2x15 km i drugi raz trasa min 2x150 km.
Sprawdzam woltomierzem napięcie aku po tygodniowym postoju - nigdy nie spadło poniżej 11,7 V (teoretycznie takie napięcie oznacza aku do wymiany). 12,8 V po zgaszeniu silnika.
W ubiegłym tygodniu byłem na przeglądzie w ASO - autko skończyło w listopadzie 4 lata, przegląd po 120kkm.
Poprosiłem o sprawdzenie akumulatora i ew. jego wymianę (jest właśnie promocja w ASO na wymianę aku - szczegóły w linku poniżej i tutaj, akumulator do s-maxa 2.0 TDCI 640 zł normalnie, teraz 520 zł z wymianą):
http://www.ford.pl/Serwis/Programy_p...ja_akumulatory
Serwisant stwierdził, ża aku nieco niedoładowany ale sprawny - twierdzi, że sprawdzają akumulatory specjalnym testerem i że sam woltomierz to za mało - nie dyskutowałem.
Wygląda na to że włączone radyjko skutecznie zabija akumulator i może to celowe działanie R&D Forda.
Szwagier w 3 letnim C-maxie 1.6 ecoboost kilka razy rozładował aku do zera przy pakowaniu na wakacje (otwarte drzwi, podniesiona klapa i włączone radio Sony na 1,5h). Przy próbie uruchomienia dyskoteka na tablicy rozdzielczej i rozrusznik nawet nie zakręcił).
Mam jeszcze Fiestę 1,25 Pb z fabrycznym radiem Forda - tutaj radio przy wyłączonym silniku działa bez problemów (testowałem max 2h), komunikaty o rozładowanym aku nie pojawiają się.