Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"
to może jeszcze ja dorzucę kamyczek...
Kupiłem swojego forda 2.5 roku temu. Poprzedni właściciel wymienił akumulator w 2012 i założył exide excell 74Ah. Ja w marcu 2014 zmieniłem ponownie na nowy - Varta 85Ah...dlaczego?
Pojawiał mi się komunikat o słabym akku. Wystarczyło pare minut posłuchać radia na wyłączonym silniku i komunikat dawał sygnał.... Akumulator był naładowany trzykrotnie ładowarką c-tek. problem wracał. Po kilku dniach od naładaowania normą było, że convers+ się wyłączał przy rozruchu. Akumulator był sprawdzany dwukrotnie testerem - raz u sprzedawcy akumulatorów (któremu powinno zależeć na sprzedaży nowego) drugi u mojego mechanika. Obie diagnozy: akku OK. Jeżdżę na krótkich odcinkach, więc akku dostaje po tyłku... Postanowiłem wymienić akumulator, który nota bene był wg specyfikacji za słaby. Tym bardziej, że mam dość bogate wyposażenie (podgrzewacz/szyba/fotele grzane/nx). Po zmianie akku convers+ gaśnie tylko w największe mrozy, a komunikatu już nie ma. Wprawdzie dopiero drugi rok ale jednak. Dodatkowo doładowuję profilaktycznie akku dwa razy w roku.
|