Temat: [Galaxy 1994-2000] Błąd P1131 co oznacza ?
View Single Post
Stary 26-01-2016, 16:44   #8
szupek450
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: S-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: błąd P1131

Witam, pisze tutaj żeby nie zakładać nowego tematu.
Problem dotyczy forda Galaxy mk1 silnik 2.3B+Gaz W zimie na zimnym silniku po odpaleniu kiedy ruszam auto przejedzie kilka metrów i zaczyna sie dusić, po wysprzęgleniu obroty wracają do około 1500-1000 i silnik chodzi w miarę równo, kiedy chce ruszyć auto sie dusi i już nawet nie da sie ruszyć. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu auto rusza normalnie przejedzie kilka metrów i ponownie zaczyna sie dusić. Dzieje sie tak do momentu aż komputer przełączy auto na gaz. I nie dzieje sie tak za każdym razem.Wyrzuciło mi błędy:
Stored DTC (S)
P1131
pending dtc(s) detected during current of last complete driving cycle
P1132
Oczywiście natrafiłem na mnóstwo tematów wskazujących na sondę lambda, ale pół roku temu wymieniłem sonde tyle ze na jakiś zamiennik za około 80zł i auto nie chciało odpalić za pierwszym razem i ogólnie dużo się nie poprawiło, więc założyłem ponownie starą sondę i była poprawa na lepsze choć teraz problem powrócił.
Wymieniłem cewki WN, przewody, świece. Wyczytałem gdzieś ze powodem może być też wtryskiwacz benzynowy, a pół roku temu wymieniałem jeden wtryskiwacz i pytanie czy jest możliwość ze padł kolejny wtryskiwacz, czy może trzeba kupić oryginalną sondę?
W ciągu 3 lat użytkowaniu tego auta 2 razy zdarzyło mi sie tak, ze w lecie kiedy chciałem go trochę "przepalić"-jazda do 5-6tyś obrotów, zacinał mi sie silnik krokowy i obroty auta zawieszały sie na około 4tyś po odpięciu silnika krokowego obroty spadały i dało sie jechać normalnie, ale po około 10-15 min auto gasło przy wysprzęglaniu i wtedy ponowne podpięcie silnika krokowego pomagało i auto zachowywało sie już normalnie, nie wiem czy to ma jakiś związek,ale na pisze w razie jakby miało

Pozdrawiam
szupek450 jest offline   Odpowiedź z Cytatem