Temat: [S-MAX 2006-2015] Komunikat: "akumulator rozładowany"
View Single Post
Stary 27-01-2016, 00:46   #100
LAndrzej
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"

Witam,
widzę, że narobiłem dużo szumu a chodziło mi tylko o to czy ktoś mając taki rzeczywiście mały problem znalazł jakieś rozwiązanie. Nie jest rzeczą krytyczną niemożność słuchania radia np. na parkingu w czasie przerwy w podróży. Rzeczywiście są różne inne bardziej ważne zmartwienia. Jednak chciałoby się dążyć do wyjaśnienia rzeczy.
Komputery w fordach z Convers+ komunikują się po szynie CAN, (Controller Area Network) ale również po szynie LIN (Local Interconect Network). Po tych szynach podawane są m.inn. komunikaty o akumulatorze, światłach itp. Jest jeszcze jeden moduł BCM (Body Contorl Module) tzw. Moduł Komfortu odpowiedzialny za monitorowanie i kontrolę elektroniczną różnego wyposażenia w samochodzie, np. okna, lusterka, klima, immobilizer, centralny zamek i również radio. W pamięć tego układu wpisany jest czas podtrzymania zasilania radia. Oczywiście w również w zależności od wartości napięcia akumulatora. Jeśli jednak wartość tego napięcia jest cały czas w normie, to w grę wchodzi jedynie czas. Tutaj upatruję, że może być coś nie tak z zapisem w pamięci
Chodzi mi właśnie o to czy ktoś rozwiązał ten problem z pomocą ASO czy bez, bo ja również próbowałem w ASO parę razy i też dostawałem odpowiedź, że ten typ tak ma. Stąd panie MaXym mój sarkazm bo w ASO powinien być ktoś kto potrafiłby chociaż próbować. Przecież mają wyposażenie diagnostyczne i nazywają się Autoryzowani, chociaż nie w Detroit. Starałem się, może nieudolnie, pokazać, że co innego taki czy inny problem z akumulatorem, a co innego błędy, w tym wypadku uważam fabryczne. Pytanie czy one muszą być, nawet takie błahe z pozoru za dosyć dużą kasę za samochód.
Pozdrawiam
LAndrzej jest offline   Odpowiedź z Cytatem