View Single Post
Stary 29-01-2016, 11:06   #177
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Dziwne te wartości piszesz , poczytaj najpierw o nich jak już się chcesz nimi posługiwać bo cyrki wychodzą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba 30W/m2 a nie kW ? Gdybyś miał kW to chyba bez ścian i okien.
Zakładając 30W x 120m to wychodzi Ci 3600W czyli 3,6kW przy temp zewnętrznej -20 i wewnątrz 20'
Na sezon grzewczy zakładając średnio 3' wychodzi , że potrzebujesz ok 6600kWh + ok 2000kWh na CWU ( jeżeli was jest trójka w domu ) razem 8600kWh. U mnie wychodzi dużo więcej bo mam prawie 2 razy taki dom jak twój.

Bump:
Cytat:
Napisał Audi'ofil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Faktem jest, że z salonu zrobiła się mała kotłownia. Bałaganu trochę jest. Dzisiaj tak dokładnie przeliczyłem i tego drewna to tak bardziej pod 1m idzie.
Bardzo ważna jest jakość drzewa (musi być suche - poniżej 20%) i rodzaj (najlepiej sprawdza się buczyna).
Nie neguję tego czy coś , Wasz wybór. U mnie właśnie z tego powodu nie ma kominka itp agregatów w salonie bo salon to salon a nie kotłownia. Jeżeli chcę palić drewnem to kupuję taki kocioł i wstawiam w kotłowni.