View Single Post
Stary 29-01-2016, 20:47   #147
Cezar77
ford::advanced

Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jaki wyświetlacz komputera pokładowego?

Ok licznik wymieniony, znalazłem z tego samego rocznika, z tymi samymi oznaczeniami. Jedyna różnica to oznaczenia literowe na końcach. Rozumiem że nie ma potrzeby by coś programować w GEM czy coś takiego ?

Przez chwilę spanikowałem, ponieważ było sporo błędów w samochodzie prawdopodobnie pozostałości po słabym aku poprzednika bo wspominał o wymianie aku, zatem po czytaniu kablem ELM i po skasowaniu błędów wywaliło mi na nowym blacie kontrolkę silnika, abs i zaciągniętego hamulca oraz od ESP. Po ponowieniu procedury kontrolka silnika zgasła, zero błędów ale kontrolki od abs, ESP gasły dopiero po około minucie, tak jakby system coś tam konfigurował. Po kilku takich hockach wszytko wróciło do normy. Co prawda mam elema bez przełącznika więc nie sczytałem całego auta ale podstawowe moduły nie zgłaszają błędów a na zegarach jest już ok.

Zmiana na duży plus, taki wyświetlacz powinien być od początku, koszt zapewne żadny dla producenta a i sądzę że każdy by dopłacił chętnie te parę złoty za taki komfort.
Cezar77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem