Temat: [Focus 2004-2008] Wymiana koła pasowego wału dla laika
View Single Post
Stary 30-01-2016, 23:44   #21
robson_rt
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI 109KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Wymiana koła pasowego wału dla laika

witam,

jestem po wymianie koła. to było drugie koło pasowe które wymieniłem.
Oryginał, który zakupiłem 1,5 roku temu za 270zł wytrzymał równo 25kkm. Żenada.
Teraz wstawiłem hit z allegro za 120 zł, firmy metal -caucho (podobno produkcja hiszpańska). Moje spostrzeżenia: ten tani zamiennik waży ok 2/3 tego co oryginał. Trwałość opiszę w przyszłościGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli chodzi o montaż:
- auto oczywiście musi być na ręcznym i biegu.
- najlepiej, jak pisali poprzednicy dostać się przez nadkole: w tym celu ściągamy koło i plastik nadkola
- po przyłożeniu klucza (19) i próbie odkręcenia koło pasowe, pomimo tego, że jest na biegu, będzie uciekać. Obszedłem to, wciskając hamulec nożny - zablokował koła, na które szło przełożenie z wału kręconego kluczem. u mnie wystarczyło
- jeśli masz klucz pneumatyczny, nie musisz kombinować z hamulcem - klucz "przegoni" obrót wału
- nie używałem kleju do gwintu przy poprzedniej wymianie, a i tak ciężko szło. teraz też nie dałem.
- ogólnie robota jest dość prosta

- jest jeszcze wersja ekstremalna na odkręcenie tego koła: 2 lewarki, założenie klucza i wolne obroty silnika. Ino trza do tego jajec jak beretówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam
robson_rt jest offline   Odpowiedź z Cytatem