Witam.
Chciałbym się podzielić poradą na powyższy temat.
Jakiś czas temu zauważyłem, że radio na zakresie FM (ogólnie chyba każdy na tych falach słucha) po wyjeździe parę kilometrów za miasto zaczyna trzeszczeć, a po parunastu kilometrach gubi całkowicie fale i nie może nic znaleźć oprócz radia maryja. Szumy i słabszy sygnał pojawiał się też w mieście przy niektórych inteligentnych sygnalizacjach świetlnych, jak i przy wysokich budynkach.
Bawiłem się z tym długo. Sprawdzałem wtyczki, kable, łączenia anteny na dachu.
Powód okazał się bardziej prosty, ale do tego trzeba było czasu.
Przyczyną okazały się zakłócające zasilacze w zapalniczce od telefonów i od rejestratora samochodowego. O ile telefon w samochodzie ładuję bardzo rzadko, to rejestrator jest zasilany przez cały czas. Do rejestratora zrobiłem inny zasilacz (samoróbka) na stabilatorze napięcia 5V, ale i tak to pomogło tylko o drobinę i nie było zadowalającego efektu. Okazało się, że i sama kamerka "ostro sieje".
Teraz konkrety.
Nie trzeba jeździć samochodem za miasto, żeby to sprawdzić.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żeby sprawdzić jak zakłócają urządzenia z zapalniczki, należy je odłączyć, włączyć radio na byle jaką stację, ustawić radio na tryb strojenia manualnego i przestawić zakres o pół jednostki, lub (w przypadku silnego sygnału FM) o cały - w górę lub w dół - nie ma różnicy. W efekcie otrzymamy niedostrojony zakres i słyszalną stację z szumem. Tak ustawione radio zostawiamy i włączamy urządzenia z zasilaczami do zapalniczek. W ten sposób przekonamy się co tak "sieje". Gdy po włączeniu stacja przestanie być słyszalna lub bardziej szumi oznacza, że to właśnie urządzenie nam zakłóca. Tak samo było u mnie.
Jak pisałem wyżej, ładowarką telefonu sobie głowy nie zawracałem, ale wokół uchwytu rejestratora owinąłem przewód zasilający 7-8 razy tworząc pętlę indukcyjną i teraz test radia nie reaguje na włączony rejestrator. Można też eksperymentować i inaczej układać przewód. Różnica powinna być słyszalna w szumach radia. Dodam, że wcześniej zmieniałem kable zasilające od ładowarki z filtrami i sam też zakładałem ferryt, bez rezultatu.
Mam nadzieję, że komuś się to przyda. W razie pytań, pisać.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.