Temat: [S-MAX 2006-2015] Zmieniająca się temperatura silnika
View Single Post
Stary 31-01-2016, 17:00   #12
TataBłażejka
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: S-Max
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Zmieniająca się temperatura silnika

Dzięki wielkie za sugestie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jestem totalnym laikiem więc wole dopytać zanim mnie mechanicy skasują, zwłaszcza że mieszkam teraz w Bielsku-Białej ale pochodzę z Nowosądecczyzny i nie mam tutaj na miejscu sprawdzonego mechanika.

Dzisiaj do południa, zanim jeszcze przeczytałem wasze podpowiedzi, włączyłem autko pod blokiem. Zauważyłem że dość istotnie kapie woda z rury wydechowej, a tłumik zostawia mokry ślad na chodniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Posmakowałem tę ciecz ale nie odczułem słodkawego smaku, jaki ponoć powinien mieć glikol z układu chłodzenia.

Po 30 minutach pracy silnika, wskazówka ustawiła się pionowo w dół (prawie nigdy od roku czasu jak jeżdżę nigdy mi się nie ustawia w tej pozycji tylko na min), ale test zegarów który włączyłem wskazywał na dalszy wzrost temp. 60 do 70, 90 a zakończyłem gdy wskazywał 102 stopnie Celsjusza.
Mimo tej temperatury wentylator się nie załączył. Bulgotanie słychać było cały czas i nie pochodziło z filtra powietrza tylko z całego silnika albo bardziej po lewej stronie od strony pasków itp.

Co do parownika to czy jest szansa coś wizualnie zaobserwować, po tym jak po przeszukaniu neta dowiem się jak to wygląda czy raczej od razu do speca?

Dodatkowo trapie mnie fakt, że chodzi coraz gorzej na gazie. Po regulacji luzów zaworowych i wymianie olejów i filtrów, poprawił się na benzynie i silnik chodzi wzorowo, a na gazie bardzo nierówno pracuje.

Przymierzam się do odpowietrzenia układu wg. sugestii Pana "Zaćmienie"
Z góry dziękuję za pomoc!

Ostatnio edytowane przez TataBłażejka ; 31-01-2016 o 17:11 Powód: zapomniałem zapytać
TataBłażejka jest offline   Odpowiedź z Cytatem