W związku z powyższym, ze taki temat istnieje odnośnie Mondeo MK5 i bardzo chętnie go czytam, zacząłem sie zastanawiać dlaczego nie ma podobnego tematu dla najnowszego Focusa. Czytając tamten temat, można wyciągnąć sporo wniosków dla potencjalnych kupujący i można uniknąć wielu powtarzających sie tematów odsyłając do niego.
W takim razie zacznę. ;-)
Szukałem jakiegoś samochodu, który na miasto mógłby mi zastąpić Pandę a w trasę Avensisa T25. Najpierw chciałem kupić nowego Avensisa T27 FL II. Przywiązanie do marki swoje robi
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Byłem na jeździe próbnej i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, ale po rozmowie z żona w domu stwierdziliśmy ze nic nie zmienimy, dalej będzie to duża "kalapita" kiepska do miasta i która moja żona by nie jeździła ze względu na wielkość. Auris kompletnie nam sie nie podobał. W związku ze zawsze byłem wierny Japońcom, stwierdziłem ze nowy Civic to będzie to, umówiłem sie na jazdę próbną 1.8 V-tec i generalnie nie było źle, ale komfort jazdy, sztywność, podskakiwanie samochodu, nerwowość i opatrzenie UFO zdyskwalifikowało ten samochód w naszych oczach. Marzeniem była Mazda 3, cudo ale po przejażdżce czar prysł, z zewnątrz super, ale środek, plastik fantastik, poza tym głośno powyżej 120 km/h no i ulubiony samochód wsród złodziei razem z większym bratem mazda 6. W zasadzie byliśmy zdecydowani na Mazdę 3, bo europejskich w ogóle nie brałem pod uwagę, ale postanowiłem zajrzeć do Forda i obejrzeć nowego Focusa. 1sze wrażenie było super, mimo że nie jeździłem. Cenowo było trochę słabo jak zobaczyłem wartości katalogowe. Musiałem jeszcze namówić zonę na Forda co nie było proste ale sie udało.
Po jeździe Focusem 1.5 EB 150 KM byłem w nim zakochany, prowadzenie, wyciszenie, komfort jazdy normalnie same plusy, tylko cały czas przewijał sie u mojej zony ten stereotyp o fordach ale udało sie ją w końcu przekonać i teraz nie żałuje.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aktualnie przejechałem swoim mk3 fl prawie 2k km i żaden samochód nie sprawiał mi tyle frajdy z jazdy co Focus. Mam hb 1.5 EB 150 KM Titanium z Biksenonem, asystentem parkowania, czujnikami z przodu i z tylu. Z Bajerow brakuje mi trochę BLISa testowy posiadał i fajna opcja, nawigacji ale z katalogu to masakra cenowa i pewnie w niedługim czasie skorzystam z oferty skanbisa, no pewnie tez zdecyduje sie na zmianę programu ze 150 na 182KM u kolegi mayaka.
Z minusów to strasznie palcujacy sie ekran Sync2, i śmieszne listwy ochronę progów tylko z przodu chroniące nie wiem co. Zamówiłem i doszły szersze na przód i tył , żeby lepiej zabezpieczyć lakier na progach. Kolejna rzecz to w porównaniu np. z Civiciem (ok. 460l) mikroskopijny bagażnik w focusie z dojazdówka (317l) kombi ńie chciałem bo kompletnie mi sie nie podobała bryła.
Audio takie sobie ale wydaje w miarę poprawne dźwięki. Jaki by nie był zestaw oferowany przez dealera to i tak będzie paździerz w stosunku do tego co można samemu złożyć. Także osobiście do audio nawet 1 pln bym nie dołożył ale ja mam spaczony gust poprzednim audio w Avensisie a tam miałem grubo.
Jeśli chodzi o to czy kupiłbym jeszcze raz fokę to zdecydowanie tak.
Mam nadzieje ze wątek sie rozwinie i będzie można przeczytać Wasze odczucia, plusy , minusy itd, z użytkowania.