View Single Post
Stary 05-02-2016, 13:48   #1749
the_eagle
ford::average

Imię: Rafał
Model: kiedyś mondeo MK5
Silnik: kiedyś 1.5 EB
Rocznik: był: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
A jechałeś tym 1,5 160 KM?
Jak to się ma do 1,8tdci z odczuciem osiągów?
Nie ma kopa, 1.5T oddaje moc liniowo. Natomiast to co sie dzieje powyżej 4 tys obr z nawiązką wynagradza brak gwałtownego uderzenia przy niskich obrotach. ten silnik to ja bym porównał do wolnossącego 2.0 albo 2.5l. Przykładowo 2.0 mazdy oddaje moc znacznie wolniej i nic się nie dzieje poniżej 2tys obr silnik trzeba trzymać wysoko aby auto dynamicznie jechało Na domiar złego hałas silnika mazdy jest wg mnie beznadziejny. 1.5 ciągnie od dołu a powyżej 4 tys ciągnie już naprawdę fajnie. Do tego przyjemny pomruk silnika. W porównaniu do 1.8 tdci to ponad 1s lepsze przyspieszenie wiec nie miałem zawodu.

Cytat:
Napisał Malenstwo8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam obecnie 2.5 T, zamówiłem 1,5T i jeżdżąc nim parokrotnie na jeździe próbnej przesiadając się bezpośrednio z mojego 2,5 T nie byłem jakoś szczególnie zażenowany. Owszem 2,5 T to, to nie jest ale jeździ naprawdę fajnie i 160 KM w zupełności starcza.
To jakis kompromis po między dieslem który byłby oszczędniejszy i droższy w zakupie a mocniejszymi benzynami.

Cytat:
Napisał piotrek305 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
koledze pewnie chodziło jakimi samochodami konkurencji jeździłeś..
Pugiem 508 i 308, mazdą 3 i 6 bo zastanawiałem się nad 3 sedanem albo 6 kombi, ceny to +- 10-15tys, passatem, jechałem tez vw cc i oglądałem skodę superb i pare innych samochodów... brałem pod uwage także auta 2-3 letnie z jakimś niskim przebiegiem.
Ford to komfort kiedy trzeba, pewne prowadzenie kiedy trzeba i konkurencyjna cena. Tak w paru słowach. W każdym z tych w.w kategorii są samochody lepsze ale żaden z nich tego tak nie łaczy.

W pogoni za marzeniem
the_eagle jest offline   Odpowiedź z Cytatem