Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 06-02-2016, 19:24   #2921
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega nie odrobił lekcji widzę,wszystko jest w tym watku,wystarczy poszukać.
Ten wątek ma już 2920 postów łącznie z moim o ile mnie ktoś nie uprzedził.
Niedługo będzie go można dawać do czytania za karę dla siedzących w "kozie" po lekcjach.

Może warto byłoby jakoś tą wiedzę usystematyzować.
Zresztą nie tylko tutaj, przy dokładaniu ACC na przykład też, podmianie zegarów, radia na Sony lub nawigację, paneli klimatyzacji, GEMów itp.

Coś a'la FAQ połączone z bazą wiedzy na dany (najlepiej dość wąski) temat. Najlepiej byłoby gdyby istniała możliwość edycji takich postów przez większe grono osób, każdy mógł dołożyć swoją cegiełkę, poprawić, zmienić, rozbudować, ale ten główny wątek, a nie tworzyć kolejny wpis, który w gąszczu 3000 innych jak tutaj może być nawet 30-tym bardzo podobnym pytaniem o to samo.

Czasem mi się zdarza, że wiem w którym wątku jest jakiś schemat albo numer części, cokolwiek, ale potrzeba przeszukiwania 50-ciu stron forum w wątku skutecznie leczy mnie z chęci szukania tego, nawet dla siebie.

Przydałaby się też kontrola wersji, jakby większe grono mogło edytować, bo jeden psuj mógłby wszystko zepsuć.

Kolego @mm32 - będą złośliwym można powiedzieć, że dopisując koledze @Puch_ , że w modułach 7S7T i starszych masz tylko BT MONO i dwa kable, którymi głos wędruje do radia, a w modułach 8M5T i młodszych kabli idzie 6 (3 do radia i 3 do gniazda AUX oszczędziłbyś 3 dodatkowe posty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Fooji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki! Pytanie czy on też będzie plug&play? Czy trzeba będzie trzeba wcześniej przekonfigurować pod mondeo?
Jest taka opcja. Jak miałeś 19488 (moduł bez USB), a teraz chcesz mieć USB, to możliwe, że nie będzie działać poprawnie (mogę się mylić, ale spodziewaj się tego). Jeśli miałeś 19C112 BSM Mondeo powinnien mu zarzucić poprawną konfigurację.

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W NX mamy sytuacje, ze przewody s mikrofonu ida najpierw do NX i z stamtąd lidze VC do modułu, a gdyby tak zmienić kabelki, ze najpierw ida z mikrofonu do modułu BT np z językiem polskim ? Tak się zastanawiam jak by to działało?
A nie jest przypadkiem tak, że cały Voice Control jest obsługiwany przez NXa jak już masz NXa?
Poza tym przy komendach VOICE komunikacja jest dwukierunkowa. Ty gadasz do modułu rozpoznawania mowy, a on do Ciebie. W przypadku NXa gadasz do radia i radio odpowiada przez głośniki, AUX jest raczej odłączony wtedy. W przypadku Sony/FXa gadasz do modułu BT i moduł BT gada do Ciebie w trybie AUX radia. Poza tym coś do czego jest wpięty guzik VOICE (zapewne radio) decyduje co z informacją o tym, że guzik wcisnąłeś zrobić. W przypadku NXa zapewne myśli sobie "ktoś chce ze mną pogadać - trzeba się tym zająć", w przypadku FXa i Sony "Ktoś chce pogadać z modułem - przełączam wejście audio na moduł".

Dopóki nie zmusisz NXa do przekazania obsługi VOICE do modułu raczej nic nie zdziałasz.
Poza tym ten wątek ma 2900 postów ponad i jakieś 8 lat. Myślisz, że nikt nad tym nie dumał jeszcze?

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com

Ostatnio edytowane przez wrzoch ; 06-02-2016 o 19:38
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem