Temat trochę stary, ale jako że jestem świeżo po wymianie oleju, a nie chcę zakładać nowego tematu, to odpowiem.
1. Tak, oficjalna instrukcja z Etisa mówi o 15 Nm dla filtra i 43 Nm dla wszystkich pozostałych czterech/pięciu śrub w skrzyni, które wykręca się w celu wymiany oleju i sprawdzenia poziomu.
Zresztą filtr ma uszczelkę, drobny gwint i zabezpieczenie przed odkręceniem, więc ten moment wydaje się całkowicie wystarczający. Dokręcając wyższym bałbym się że mi się rozpadnie to plastikowe cudo.
2. U mnie na wymianę poszło równo 7 litrów.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnią dolewkę robiłem z duszą na ramieniu, bo miałem tylko 7 butelek, zalałem 6,75 litra, z otworu dalej sączyły się pojedyncze krople, a był środek nocy i rano trzeba by zaczynać wszystko od początku. Na szczęście po ostatniej dolewce pojawiła się wyczekiwana strużka.
Dlaczego 7 litrów? Nie mam pojęcia. Całą procedurę przeprowadziłem punkt po punkcie wg Etisa, dodatkowo pilnując temperatury zalecanej na filmie (chociaż tego zalecenia w Etisie nie ma).
Tłumaczę sobie to tym że nie wlewałem z powrotem oleju wyciekającego przez otwór kontrolny, a tam w pierwszej fazie wyleciało mi z pół litra i w drugiej maks 0,25 litra. Ale to i tak wyjdzie co najmniej 6,25 l. Możliwe że podczas spuszczania wyleciało te 0,25 litra więcej.
Tak czy siak, procedura jest banalna, skrzynia nie zgłasza błędów, już po wymianie było dużo lepiej, a po adaptacji chodzi jak złoto (przejechałem prawie 1 tys. km, w różnych warunkach), więc biorąc pod uwagę że jest bardzo czuła na wszelkie nieprawidłowości, mogę stwierdzić że wymiana się powiodła.
Tak przy okazji, gdzieś na zagranicznych forach czytałem sugestie, ponoć jakichś profesjonalistów
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., by zalewać skrzynię 8 a nawet 10 litrami oleju.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uwaga, podaję to jako ciekawostkę, nie polecam i nie odpowiadam za ewentualne szkody!
Chyba bym się nie odważył...
Ponadto na kilku innych forach też znalazłem info że używano 7 litrów do wymiany, więc nie jestem odosobnionym przypadkiem.
Olej wymieniałem w garażu.
Czas operacji ok 3 godzin robiąc wszystko baaardzo spokojne i odhaczając na karce poszczególne punkty.
Dostęp jest raczej banalny, jedynie w Galaxy dostęp do filtra skrzyni jest utrudniony, ponieważ jest on tuż nad jakąś ramą (nie pamiętam co tam jest). Z góry też słaby dostęp. Z tym elementem zeszło najwięcej czasu.
Koszty:
Olej Motul Multi DCTF 7 litrów: 260 zł
Filtr skrzyni: 90 zł
Komplet rękawiczek lateksowych (poszły wszystkie): 8 zł
Ręcznik papierowy (poszedł cały): 4 zł
Razem: 362 zł
Dziękuję za uwagę
Pozdrawiam.