View Single Post
Stary 09-02-2016, 13:49   #252
the_eagle
ford::average

Imię: Rafał
Model: kiedyś mondeo MK5
Silnik: kiedyś 1.5 EB
Rocznik: był: 2016
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Cytat:
Napisał rustin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze się tak nie zagłębiłem w ten temat ale czy nie ma kotłów o mocy ok 20kW i modulacja od 2kW?

Tapatalk
Są, np valliant VC 206/5-5 min moc to 20% z 20kW czyli 4kW. Jak się doktoryzowałem rok temu to była seria kotłów viessmana, która schodziła do 3-4kW przy mocy 24kW jednak była bardzo droga. Ja kupiłem vallianta 14kW bo schodził do 2.5kW a kosztował nie całe 5tys zł. Mam 200m2 podłogówki i w mrozy -20 stopni pracował na max 65% mocy.Po za tym jest jeszcze jedna ważna sprawa. Większość kotłów nie moduluje mocy płynnie a np valliant ecotec pro to potrafi. Tak samo jest z pompą obiegową ma sporą sprawność i jej praca jest płynnie modulowane a nie 2-3-4 zakresach. Na to zwróć uwagę przy wyborze pieca. Kolejna sprawa to układ automatyki - wg mnie min to czujnik na zewn i wew. Bez tego piec będzie o 20% mniej sprawny. Duża cześć kotłów ma tylko w podstawowej cenie czujnik za zewn a nie ma wew za który musisz dopłącić. Bez czujnika zewn będziesz latał i ciągle przestawiał temp - masakra. Bez czujnika wew z kolei piec będzie pracował wg jakiejś tam krzywej grzewczej i też będzie dupa bo albo będziesz mieć za gorąco kiedy jest ciepło albo za zimno kiedy jest ciepło. Nie da się tego idealnie ustawić. Najlepsza jest adaptacyjna krzywa grzewcza. Piec ma czujnik na zew i wew ustawiasz sobie temp wew np +21 i nic cię nie interesuje. Krzywą grzewcza uczy się piec po paru tygodniach. Jak napalisz w kominku to wyłączy ci się ogrzewanie i o to chodzi. Jeszcze dość istotny jest moduł do solarów - ogrzewanie ciepłej wody użytkowej - jeśli myślisz o tym to weź to pod uwagę.

W pogoni za marzeniem

Ostatnio edytowane przez the_eagle ; 09-02-2016 o 13:56
the_eagle jest offline   Odpowiedź z Cytatem