Odp: Rzadkie wersje Transita
Niedawno stałem się posiadaczem Euroline 2002 125KM. Auto kupiłem w kraju, a było jeszcze na niemieckich blachach. Pojazd kompletny 7 miejsc, dostawka z tyłu kanapy, klima (nie działa), dodatkowy akumulator - rozładowany.
Myślałem, że nie ma Webasto, bo brak sterownika w kabinie, ale spojrzałem pod spód i widać rurkę wylotu spalin oraz korpus Webasto z dwoma przewodami wodnymi idącymi do tyłu pojazdu. Na podsufitce pokrętło wentylatora nawiewu i regulacji temperatury. Instrukcja w j. niemieckim załączona do pojazdu opisuje tylko webasto ze sterownikiem na tablicy rozdzielczej. Parę razy przejechałem dłuższe dystanse i w aucie jest ciepło, z wylotów w tylnej części samochodu w podsufitce wydostaje się ciepłe powietrze. Przykładając rękę do rurki wylotu spalin z urządzenia nie czuć żeby działało, ani też nie słychać jego pracy!. Sprawdziłem bezpieczniki nad schowkiem (dodatkowe dla Euroline), włożyłem dobry akumulator uruchamiając oświetlenie przestrzeni pasażerskiej i brak pomysłu na zadziałanie dodatkowego ogrzewania. Temperatura wewnątrz po kilkukilometrowej trasie w porządku ale ciekawe jak by było przy większych mrozach. Stwierdziłem też,że do tylnej dmuchawy wchodzą tylko dwa przewody wodne nie ma natomiast przewodów do dodatkowego parownika klimy czyli układ klimatyzacji tylko na przód pojazdu. Po przeczytaniu dużej ilości postów zamierzam wybrać się o serwisu AUTO - Waś i tam zlecić diagnostykę silnika, niesprawnej klimy itd. Może coś możecie podpowiedzieć nt. Webasto? Pozdrawiam Krzysztof
|