View Single Post
Stary 10-02-2016, 05:58   #2648
tk5
ford::beginner

Imię: Thomas
Model: Mondeo MK IV FL Turnier
Silnik: 2.0 TDCI PowerShift 163PS
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Zgodnie z zapowiedzią krótka opinia po półtoragodzinnej jeździe Jag-iem XE 2.0 diesel 180KM z 8-biegowym automatem, auto w wersji "Portfolio", doposażone prawie na maxa, włącznie z head-up-display, kamerami, skórami, itd.
Celowałem w podobnie wyposażony egzemplarz ze stoku, dostępny od ręki, w cenie katalogowej 52.000 EUR, do wzięcia za 39.990 EUR (ceny w DE).

Plusy:
- subiektywnie rewelacyjny wygląd zewnętrzny
- ciekawa stylistyka wnętrza
- prestiż marki

Minusy:
- bardzo głośny silnik
- tragiczne wyciszenie kabiny, a w szczególności tylnych nadkoli / podłogi pod tylna kanapą (?), siedząc za kierownicą słychać na prawdę bardzo głośne szumy dochodzące z tyłu
- głośne szumy powietrza przy lusterkach powyżej 140 km/h
- bardzo głośny nawiew klimatyzacji w trybie "auto", ja od razu skręciłem do minimum, bo nie mogłem znieść tego szumu, więc nawet nie myślę co się tam dzieje latem jak trzeba mocno chłodzić
- 8mio biegowa ASB produkcji ZF (pakowana aktualnie do wielu modeli BMW) ma chyba niedopracowane oprogramowanie w wersji dla Jaguara, bo biegi potrafi przełączać "nieharmonijnie" , szczególnie przy i po redukcji
- spasowanie elementów wnętrza na poziomie poniżej Mondeo MK V i na pewno nie jest to klasa BMW / Mercedes, choć zastosowane materiały, a w szczególności skóra, są dobrej jakości
- zawieszenie z adaptacyjnymi amortyzatorami "mocno sportowe" nawet w trybie "komfort", i mówimy tu o jeździe po równej, świeżo wyremontowanej niemieckiej autostradzie, dla mnie dużo mniej komfortowe od standardu w moim aktualnym mondeo MK IV FL
- bardzo ciasne wnętrze, szczególnie w bezpośrednim porównaniu z mondkiem MK IV, ok to trochę nie fair, bo mondek jest gigantyczny, ale nawet porównując Jag-a XE do aktualnej C-Klasy lub BMW 3, to w Jag-u jest najmniej miejsca

Reasumując:
nie spodziewałem się aż tak dużego rozczarowania. Mój zachwyt prysnął dosłownie po 5 minutach jak wjechałem na autostradę i rozpędziłem auto powyżej 150 km/h. Powyżej 180ciu hałas silnika i odgłosy z tyłu są nie do wytrzymania.
V-max lekko pod górkę 217 km/h, w drodze powrotnej w tym samym miejscu 233 km/h (z 2 osobami na pokładzie), ale przyśpieszenie w przedziale 150-200km/h subiektywnie słabe i na V-Max trzeba dłuuugo deptać. Miałem wrażenie że przyśpieszenie w ww przedziale prędkości było na poziomie podobnym do mojego MKIV 163KM. Na pewno nie ma co oczekiwać że nas "wgniecie w fotel"

Ja odpuściłem ze względu na głośność kabiny. Resztę byłbym może w stanie zaakceptować, włącznie z tym taczkowatym zawieszeniem, szczególnie że Jag XE nadal wizualnie mi się bardzo podoba, ale w aucie typu limuzyna za 160-170k PLN po prostu nie może być głośniej niż w starym rozklekotanym focusie.
tk5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem