View Single Post
Stary 10-02-2016, 19:37   #1834
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

To jest kolejny mój dowód na to, że ci kucharze w salonach nie wiedzą co sprzedają. Na samym początku jak MK5 wchodził to w kilku salonach zapewniali mnie że poza tym "małym" radiem to jest do wyboru TYLKO Sony w wersji z subem lub bez. A już w grudniu 2014 na niemieckim "mobile.de" było widać, że jest to pośrednie radio 8'. Ja już jakiś czas temu przyjąłem do wiadomości, że sprzedawcy technicznie są słabi ale jeśli już nawet nie widzą co sprzedają to robi się mały dramat. Ja z racji swojego zawodu znam prawie na pamięć ustawę o VAT, PDOP, AKC, i kilka innych. To jest kilka tysięcy artykułów. Oczywiście przesadzam trochę z tym "na pamięć" ale kurde......sprzedawcy mają zazwyczaj do opanowania powiedzmy 6 modeli z tego każdy ma 4 podstawowe konfiguracje. To jest kuźwa raptem 24 możliwości. Wiadomo, że dochodzą jakieś opcje do każdej konfiguracji no ale to nie jest coś nie do opanowania. Ja jako osoba zainteresowana zakupem MK5 cały czas miałem cennik i wszystkie możliwości konfiguracji w pamięci. Podejrzewam, gdybym był sprzedawcą z czystej ciekawości, siłą rzeczy zapamiętałbym jak dany model można skonfigurować. A tak......w jednym salonie jak wszedłem niedawno aby sprawdzić, czy są jakieś lepsze rabaty to "sprzedawca" wmawiał mi że hybryda może mieć podgrzewaną kierownicę ale nie da się w żaden sposób zamówić sedana (hybryda tylko sedan) z roletkami w tylnych drzwiach mimo, że w cenniku jest taka opcja. Ciekawe zatem że vignale sedan może mieć rolety a z resztą później wysłałem temu Panu fotę z innego salonu gdzie stała zwykła czerwona hybryda z tymi roletami.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem