Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta
Ja miałem okazję porównać w zeszłym roku kilka aut Mazde 6, Passata, Mondeo mk5.
Mazda największy zawód ze wszystkich, na tylnym fotelu myślałem, że mi kręgosłup złamie, z przodu ogółem głośno, twardo, bardzo słychać jak sie koła toczą, najmocniejsza benzyna nie zachwyca osiągami. Plusy oczywiście wygląd, na równej drodze świetne prowadzenie w zakrętach i świetnie działający automat(możliwość zrzucenia 3 biegów na raz), same fotele bardzo wygodne i wnętrze chyba najciekawsze i najlepiej wykonane spośród tej trójki.
Passat w sumie fajny ale żeby jechał normalnie skrzynie trzeba mieć cały czas na S-ce i miałem wrażenie, że jest mało auta w aucie, same materiały mi subiektywnie się nie podobały. Ogółem auto ciche i nie ma za bardzo się do czego przyczepić, po prostu mi nie leży.
Mondeo mk5 najcichsze w środku, najlepiej się prowadziło, samo odczucie materiałów bardzo fajne. Najcichszy diesel 2.0(na postoju) jaki kiedykolwiek słyszałem. Design w środku średnio mi leży ale nie jest źle. Z kolei jak już wsiadłem do wersji Vignale to te drobne szczegóły dają moim zdaniem sporą różnicę. Minus na pewno mały bagażnik w kombi, porównując do poprzedniej wersji przynajmniej jeśli chodzi o wysokość.
Jako że auto używam głównie w trasie i zależy mi w sumie na komforcie i wyciszeniu wnętrza przy dużych prędkościach to raczej wybrałbym mondeo mk5 z tego zestawienia.
Chociaż porównując te wszystkie auta do obecnego Mk4 w wersji Ghia miałem mieszane uczucia i na razie wolę zostać przy starym, sprawdzonym z którego jestem bardzo zadowolony a nie czuć w nim zbytnio zmęczenia materiału po takim czasie.
Ostatnio edytowane przez DAMIAN-24 ; 11-02-2016 o 16:42
|